Verespatak közmeghallgatás – konkrétumok helyett csak PR


Budapest, 2006. augusztus 29.: A verespataki bányanyitás ügyével foglalkozó magyar környezetvédők úgy látják, hogy a szegedi közmeghallgatás bebizonyította, hogy a beruházó cég nem felkészült a környezeti kockázatok elhárítására. Felszólítják a magyar kormányt, hogy mozgósítson több szakmai, pénzügyi és diplomáciai eszközt az esztelen aranybánya nyitás megakadályozására.


A CSEMETE Egyesület, a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet úgy látja, hogy a szegedi közmeghallgatás bebizonyította, hogy a kanadai beruházó nem felkészült a verespataki aranybányanyitás környezeti kockázatainak megelőzését illetően. A szegedi közmeghallgatáson a cég képviselői nem válaszoltak érdemben a környezeti veszélyekkel kapcsolatos konkrét kérdésekre.
Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője elmondta, hogy a beruházók nem készítettek például modelleket a 185 m-es völgyzárógát teljes átszakadására; kiderült, hogy nem foglalkoznak a talajvízbe elszivárgó cianid hatásaival; elhárították a válaszadást arra kérdésre, hogy milyen pénzügyi garanciák biztosítják a fedezetet a balesetek kártérítéseire és a bányaművelés utáni rekultivációra.
Paulovics Péter, a CSEMETE Egyesület elnökségi tagja rámutatott, hogy a verespataki bányanyitás egy őrült terv, amely komoly veszélyekkel fenyegeti a romániai és magyarországi lakosságot, miközben az aranybánya hasznát nem a térségben élőknek, hanem a külföldi befektetőknek juttatja.
Nemes Noémi, a Greenpeace kampányfelelőse hangsúlyozta, hogy a magyarországi környezetvédő civil szervezetek a mai budapesti közmeghallgatáson és az elkövetkező hónapokban is keményen fognak dolgozni azért, hogy lerántsák a leplet a beruházó Rosia Montana Gold Corporation mesterkedéseiről és bebizonyítsák a román hatóságok számára, hogy a beruházást nem szabad engedélyezni.
Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője kifejtette, hogy a civil szervezetek továbbra is felajánlják együttműködésüket a magyar hatóságoknak a közös cselekvéshez, de felszólítják a magyar kormányt, hogy a jelenleginél erőteljesebben lépjen fel a beruházás megakadályozásáért. A kormánynak több forrást kell biztosítania a szakmai állásponton dolgozó magyar hatóságoknak, valamint kétoldalú és európai uniós viszonylatban is komolyabb diplomáciai nyomást kell gyakorolnia Romániára, hogy ne engedélyezze az esztelen verespataki bányanyitást.
A környezetvédők felhívják a magyar lakosság, civil és szakmai szervezetek, tudósok figyelmét, hogy a verespataki bányanyitás terveit szeptember 30-ig lehet véleményezni. Kérik a magyarországi szereplőket, hogy a beruházás megakadályozása érdekében minél nagyobb számban tegyék fel kérdéseiket és mondjanak véleményt, és azokat juttassák el írásban is a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz.

További info:
Paulovics Péter, CSEMETE Egyesület, mobil: (70)2199-221
Nemes Noémi, Greenpeace Magyarország, mobil: (20)469-6909
Fidrich Róbert, Magyar Természetvédők Szövetsége, mobil: (70)70-13-126, (30)565-2333
Jávor Benedek, Védegylet, mobil: (20) 512-7168
BME Informatikai Épület Kozma László, IB 028-as terem), 1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 2.