Szigetelve tényleg jobb! Lezárult a jégkocka akció


Budapest, 2006. június 6. - A másfél tonnás jégkockát burkoló 40 cm vastag ház-szigetelőanyag kibontásával véget ért a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) Jégkocka akciója. A jeget március 22-én szigeteltük a passzív (= jó hőszigetelésű) házak épületgépészeti követelményei szerint a Jövő Háza parkjában. A 2,5 hónapig tartó akciót a jég 91százaléka élte túl!


Az akció a Reflex Környezetvédő Egyesülettel együttműködésben zajlott Budapesten a Magyar Természetvédők Szövetsége, Debrecenben a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör és Szegeden a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szervezésében.
A jeget hatékonyan védte meg a hőszigetelés az időjárás viszontagságaitól: a helyszíni mérések alapján a jég 91 %-a maradt meg! A kísérlet tehát sikeres volt, ez azt jelenti, hogy jelentősen csökkenthetjük a háztartások üvegházgáz-kibocsátását a megfelelő hőszigeteléssel – emelte ki Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője.

Botár Alexa elmondta, a jégkocka akcióval felhívják az új kormány figyelmét a megakadt Nemzeti Energiatakarékossági Programra (korábban Széchenyi Terv), amely lakossági hőszigetelési munkálatokra nyújtott támogatást.  Idén óriási volt az érdeklődés és a pályázási arány, amely jól mutatja, hogy a lakosság energiatakarékosságra törekszik. Sajnos a pénzügyi keret 2006-ban hamar kimerült, így március végétől csak április 10-ig lehetett pályázni. A sikeres jégkocka akcióval nyomást kívánunk gyakorolni a döntéshozókra, hogy tekintettel a lakosság igényeire, hosszabbítsák meg a programot és különítsenek el elegendő pénzt rá -emelte ki.

A Magyar Természetvédők Szövetsége üdvözli és támogatja a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia mihamarabbi kidolgozását és megfelelő végrehajtását - nyilatkozta a programvezető.
A jégkocka bontáson jelen volt Zágoni Miklós fizikus, a VAHAVA éghajlati projekt munkatársa is.

Az érdeklődők egy nyereményjáték keretében megtippelhették, hogy a jég mekkora hányada élte túl az akciót, és maradt meg a kicsomagolásra. A három városban 817 tipp érkezett. A helyesen tippelők között a MagyarTermészetvédők Szövetsége ajándékokat sorsolt ki, a fődíj minden helyszínen egy kerékpár volt.
A szemléletformáló klíma-tudatossági akció az iskolások körében is sikeres volt, 2006. május 15-én, a nemzetközi klímavédelmi akciónapon négy lelkes rajszakkörös diák a Fasori Evangélikus Gimnáziumból kifestette a budapesti jégkockát.

A jégkocka akcióról készült képgaléria

További információ:
Botár Alexa, éghajlati programfelelős, Magyar Természetvédők Szövetsége, 20/931-5043, alexa@mtvsz.hu
Ladányi - Benedikt Ildikó, kommunikációs munkatárs, Magyar Természetvédők Szövetsége, 30/223-0137, ildi@mtvsz.hu
A Jégkocka akció további helyszínei:
Debrecen, Malom Park (rendező: HITVK, Molnár Attila, 70/337-29-17
Szeged, Roosevelt tér (rendező: CSEMETE, Tóth Mónika, 30/90-555-60)

Aprogram támogatói voltak: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Jövő Háza, a szigetelőanyagot biztosította: Austrotherm Kft.