Nyílt levél Persányi Miklósnak a verespataki közmeghallgatásról

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület és a Greenpeace Magyarország nyílt levelet küldött Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszternek, amelyben arra kérjük, hogy a Verespatakra tervezett aranybánya beruházás környezeti hatásvizsgálati folyamatát, a rövid határidőre való tekintettel hosszabbítsák meg legalább 2006. szeptember 30-ig, valamint tegyék lehetővé, hogy Szeged mellett Budapesten és Debrecenben is rendezzenek közmeghallhatást.

További információ: Fidrich Róbert, Magyar Természetvédők Szövetsége, programvezető, 216-7297, 70/ 2 715 715Persányi Miklós
környezetvédelmi és vízügyi miniszter
részére

Tisztelt Miniszter Úr!

Úgy értesültünk, hogy a Verespatakra tervezett aranybánya beruházás környezeti hatásvizsgálati folyamata keretében augusztus közepére terveznek egy közmeghallgatást Szegeden, s a lakosságtól, valamint a társadalmi szervezetektől augusztus 31-ig várják a beruházással kapcsolatos észrevételeket.

Tekintettel arra, hogy
a) hogy az Aarhus-i Egyezmény 6. cikkének 3. pontja szerint
„A nyilvánosság részvételére vonatkozó eljárások biztosítsanak olyan ésszerű időkereteket a különböző fázisokra, amelyek elégséges időt hagynak a nyilvánosság tájékoztatására a 2. bekezdéssel összhangban és arra, hogy a nyilvánosság a környezeti döntéshozatali folyamatban való hatékony részvételre felkészülhessen.”
b) ugyanakkor  a benyújtott környezeti hatásvizsgálat dokumentumai közel ötezer oldal terjedelműek, és az RMGC korábbi ígérete ellenére csak román és angol nyelven hozzáférhetőek,
c) egy esetleges baleset következtében - többek között a Körös-Maros Nemzeti Park területén védett természeti értékeinket is veszélyeztető - környezeti károk költségeit az egész hazai lakosságnak (adófizetőknek) viselnie kellene,
d) Romániában 14 településen, köztük Bukarestben is szerveznek közmeghallgatásokat,

arra kérjük a Miniszter Urat, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy

1)    a hatásvizsgálati dokumentumok érdemi tanulmányozása érdekében a véleményezési határidőt meghosszabbítsák legalább 2006. szeptember 30-ig,
2)    biztosítsák, hogy az ország más részén élő lakosság is elmondhassa a véleményét a beruházással kapcsolatban, ezért Szeged mellett Budapesten és Debrecenben is rendezzenek közmeghallhatást
3)    a tervezett közmeghallgatásokat ne a nyár közepén, hanem a lakosság számára is kedvezőbb időpontban, 2006. szeptember közepén rendezzék meg.

Ezenkívül nehezményezzük, hogy a minisztérium honlapján a verespataki beruházás környezeti hatástanulmányának elérési útvonalaként nem a hatástanulmány valódi elérhetősége szerepel, hanem általános honlapcímek, többek között a beruházás ellen tiltakozó Alburnus Maior Egyesület lejáratására létrehozott www.TrueStory.ro honlap.
Felszólítjuk a Miniszter Urat, tegyen mielőbbi lépéseket annak érdekében, hogy a lejárató honlap címe helyett a hatástanulmány valódi elérhetőségéet szereplő közvetlen elérési útvonal (pl.: http://www.inmh.ro/index.php?id=342) kerüljön ki a minisztérium honlapjára!

A magyar társadalmi szervezetek elkötelezettek a jelentős potenciális környezeti hatásokkal járó Verespataki bányanyitás megakadályozására. Ezúton is jelezzük, hogy készek vagyunk a legteljesebb mértékben együttműködni a magyar hatóságokkal ebben az ügyben.

Tisztelettel:

Magyar Természetvédők Szövetsége