A Magyar Természetvédok Szövetsége Elnöksége állásfoglalása a kormányprogramról és a környezetügyben történo leépítésekrol


A Magyar Természetvédok Szövetsége Elnöksége júniusi ülésén megvitatta a 2006-2010 idoszakra szóló „Új Magyarország , Szabadság és szolidaritás” c. kormányprogram környezetvédelmi célkituzéseit és feladatait.
Tette ezt azért, mert az elmúlt idoszakban számos területen hazánk környezeti állapotának romlása felgyorsult, ugyanakkor ismeretes, hogy a környezetszennyezés milyen szoros összefüggésben van az emberek romló egészségi állapotával. Az is nyilvánvaló, hogy a rosszul megválasztott gazdasági fejlesztések, nagyberuházások komoly veszélyt jelentenek humán egészségügyi szempontból, és a természeti eroforrások minoségének megorzésére.


E körülmények ellenére az Új Magyarország Program nem rögzíti a Kormány fo környezetpolitikai célkituzéseit és az azok megvalósítását szolgáló eszközrendszert. A kormányprogram a környezet ügyét csupán infrastrukturális fejlesztési kérdésként kezeli, lényegében néhány nagy környezetvédelmi beruházásra szukíti le, azokra, amelyeket EU forrásokból lehet finanszírozni és nem törekszik a környezeti ártalmak megelozésére, és a gazdaságfejlesztéssel összefüggésben lévo ártalmak csökkentésére.
Mi lesz a többi környezetvédelmi probléma megoldásával? A Program nem vállal felelosséget a második Nemzeti Környezetvédelmi Program idoarányos feladatainak végrehajtására, amely a legégetobb környezetvédelmi és természetvédelmi kérdéseket 9 tematikus akcióprogramban foglalta össze.
 
A Kormányprogram a természeti örökségünk megorzése érdekében a rövid távú (bevétel-centrikus) érdekeket jeleníti meg, hivatkozva a közjó szolgálatára és nem szentel megfelelo figyelmet a természetmegorzési feladatoknak, ami súlyosan sérti az Európai Unió törekvéseit a biodiverzitás-csökkenés megállítására, és számos más hazánk által is ratifikált nemzetközi egyezmény végrehajtását. Számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy az Európai Unió területén a biológiai sokféleség, a természeti értékek rohamosan csökkennek, és ha nem komplexen és körültekintoen kezeljük a kérdést, akkor hazánk nem sokáig lehet büszke a ma még gazdag természeti-táji értékeire .
Örömmel láttuk, hogy a Programban szerepel az Éghajlatváltozási Stratégia elkészítése, hiszen mihamarabb válaszokat kell találni az éghajlatváltozás okozta szélsoséges idojárási viszonyok következményeire, a kiváltó okok elhárítására. Ugyanakkor nem vállal felelosséget a Kormány a Nemzeti Fenntartható Fejlodési Stratégia elkészítéséért. E Stratégia elkészítésével Magyarország régóta adós. Egy ilyen stratégia napirendre tuzése azért is fontos, mert elkészítése során párbeszédet lehetne folytatni a társadalommal a fenntartható fejlodés fo kérdéseirol, azokról a társadalmi-gazdasági fejlesztési irányokról, amelyek hosszú távon biztosíthatnák, hogy Magyarország a fenntarthatóság és attól ne ellenkezo irányba haladjon. Be kell látnunk végre, hogy a környezeti tényezok korlátossá váltak, ezért keretet szabnak a gazdaságfejlesztési irányoknak is.

Az Európai Unió környezetpolitikája szerint a fenntartható fejlodés megvalósításának elofeltétele a környezeti szempontok beépítése a különbözo szakpolitikákba. A kormányprogramnak meg kellene határoznia, hogy melyek lesznek azok a szakpolitikai területek az elkövetkezo négy évben, amelyekbe a Kormány integrálja a környezeti szempontokat.  Különösen fontos, hogy minden EU pénzbol létrejövo beruházás tervezése és megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítson Magyarország a környezeti szempontokra. Ez nem csak a jövo nemzedék, hanem az Európai Unió elvárása is.

A Programból hiányzik a társadalommal tervezett párbeszéd, a környezettudatosság növelése és a civil szervezetek bevonására való törekvés a környezeti feladatok megoldása érdekében. A gyermek, ifjúsági és a felnott társadalom környezeti nevelése és szemléletformálása nélkül nem képzelheto el egyetlen kormányzati program sem.

A kormányzat elso lépései a negatív környezeti tendenciák erosödését vetítik elore. A napokban derült fény arra, hogy a kormány a minisztériumi és hatósági munkatársak leépítésénél nem veszi figyelembe, hogy a környezetvédelem terén történt elmúlt évekbeli forrás és kapacitás csökkentések az egész ágazat muködoképességét veszélyeztetik.
A környezetvédelmi igazgatás oly annyira meggyengült az elmúlt években, hogy a legkisebb szakmai létszámleépítéssel is a mai emberek egészségét és a jövo generáció esélyeit veszélyezteti a kormányzat.

Az MTVSZ Elnöksége értékelve a kormányprogram környezetvédelmi célkituzéseit, valamint a környezet-és természetvédelem intézményrendszerében a napokban zajló leépítéseket és átszervezéseket úgy látja, hogy a környezet-és természetvédelem ügye a rendszerváltás óta nem volt ilyen veszélyeztetett, mint napjainkban. A Magyar Természetvédok Szövetsége felajánlja segítségét a kormánynak a természeti értékek megorzése és környezeti feltételek javítása terén teendo lépésekhez. Ugyanakkor jelzi, hogy amennyiben a fenti negatív tendenciák tovább folytatódnak, kénytelen hangsúlyos kritikai éllel megnyilvánulni a közéletben a környezetpolitikát érinto kormányzati tevékenységekrol.

Kérjük a Kormányfot, hogy a fenntartható fejlodés követelményeit szem elott tartva vizsgálja felül és alakítsa ki erre a kormányzati ciklusra a Magyar Köztársaság kormánya környezetpolitikáját.  



Budapest, 2006. június 22.




    Schmuck Erzsébet                             Farkas István
    társelnök                                ügyvezeto elnök

További információ:

Farkas István, ügyvezeto elnök, Magyar Természetvédok Szövetsége, ifarkas@mtvsz.hu

Schmuck Erzsébet, társelnök, Magyar Természetvédok Szövetsége, schmuck@mtvsz.hu