Amikor a román kormány megtagadja a jog alkalmazását

2006.01.18.

A Jogforrás Központ (jogsegély szolgálat) és az Alburnus Maior Egyesület felszólította a román Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy függessze fel a verespataki bányaberuházás engedélyezési eljárását.

Az Alburnus Maior Egyesület sajtóközleménye

Amikor a kormány megtagadja a jog alkalmazását

Bukarest, Románia, 2006. január 16.

A Jogforrás Központ (jogsegély szolgálat) és az Alburnus Maior Egyesület felszólította a román Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy függessze fel a verespataki bányaberuházás engedélyezési eljárását.

Az engedélyezési eljárásnak feltétele az ún. településrendezési engedély, amely tartalmazza a négy bányagödör, a cianid tartalmú zagytározó, a közutak felszámolásának és a feldolgozó üzem építésének leírását. Az eljáráshoz szükség van továbbá a 4/2004. számú, ún. régészeti feltárási engedély, amely engedélyezte volna az építészeti, történelmi és régészeti mûemlékek és Verespatak település lerombolását.

Az illetékes bíróság azonban mindkét fenti joganyag hatályát végleges és kötelezõ érvényû ítélettel felfüggesztette mindaddig, amíg az ezen jogszabályok megsemmisítésérõl szóló perek le nem zárulnak. Ami ezeket a pereket illeti, a bíróságok elsõ fokon már döntöttek: az településrendezési engedély megállapították, hogy lejárt, a 4/2004. számú régészeti feltárási engedélyt pedig semmisnek nyilvánították.

Catalina Radulescu, a Jogforrás Központ jogásza kijelentette: „eddig a Környezetvédelmi Minisztérium megtagadta a bírósági ítéletek végrehajtását, és ezt azzal indokolta, hogy azok nem kötelezõ érvényûek (sic!). A minisztérium itt jogsértõen jár el, mert ezek az ítéletek véglegesek és végrehajtandók, a perek jelenlegi állásától függetlenül.”

A Rosia Montana Gold Corporationnek (RMGC), a bányaberuházás projektgazdájának idõben tájékoztatnia kellett volna a román Környezetvédelmi Minisztériumot a fenti bírósági ítéletekrõl, és vissza kellett volna vonnia a környezetvédelmi engedélykérelemhez benyújtott projektdokumentációt. Az RMGC részben jelen volt mindkét per folyamán.

A román Környezetvédelmi Minisztérium és az RMGC rosszindulatáról tanúskodik, hogy megtagadták a jog alkalmazását és a bírósági ítéletek végrehajtását. Ez a magatartás pedig jogállamokban – aminek Románia is tartja magát – tiltott. A helyes eljárás most az volna, ha a Legfõbb Ügyészség vizsgálatot indítana az RMGC-nek és a román Környezetvédelmi Minisztériumnak a bírósági ítéletek végre nem hajtásáért felelõs munkatársai ellen.

A román kormány hozzáállása arra utal, hogy a kormány semmibe veszi a jogot, a törvényhozást a végrehajtó hatalom alá rendeli, és figyelmen kívül hagyja Románia uniós csatlakozási törekvéseibõl eredõ kötelezettségeit.

További információ:
Catalina Redulescu, Jogforrás Központ (Center for Legal Resources): +40 2 120690, mobil: +40 745 138165, cradulescu@crj.ro
Stefania Simion, Alburnus Maior: +40 740 342104, alburnusmaior@ngo.ro
Honlapok: www.crj.ro, www.rosiamontana.org

(ford.: Dönsz Teodóra, MTVSZ)