Szlovák civil szervezetek bojkottálják az EU-s alapok tervezéséhez kapcsolódó hamis partnerséget

2005.12.13.

CEE Bankwatch Network (Közép-Kelet-Európai Bankfigyelõ Hálózat)
Friends of the Earth Europe (Föld Barátai Európa)
Magyar Természetvédõk Szövetsége (a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelõ Hálózat és a Föld Barátai szervezet tagja)

2005. december 13.: Pozsony, Szlovákia – Eddig példátlan megoldással számos szlovákiai civil szervezet most úgy határozott, felfüggeszti képviselõinek részvételét az EU strukturális és kohéziós alapjainak programozási és monitoring bizottságaiban, miután a szlovák kormány semmibe veszi az EU-s jogszabályokban elõírt partnerségi elvet. [1] A programozási folyamat fogja meghatározni, hogyan használja majd fel Szlovákia a 2007-13 között várhatóan rendelkezésésre álló 10 milliárd Euró uniós támogatást. A szlovákiai civil szervezetek úgy vélik, a tény, hogy a kormány megszegi a partnerség elvét, alacsonyabb színvonalú programozási dokumentumokhoz, és végül az EU-s támogatás nem megfelelõ felhasználásához vezethet. Meglátásuk szerint azután, hogy a kormány tavaly december óta teljesen figyelmen kívül hagyja a civileknek a programozási folyamat során kifejtett álláspontját, nem maradt más választásuk, mint hogy visszavonuljanak a programozási (tervezõ) és monitoring bizottságokból.
A civil szervezetek számos és sokrétû véleményt adtak le a 2007-13-ra szóló Nemzeti Stratégiai Referenciakeret tervezetéhez, a perifériára szorult térségek és társadalmi csoportok, úgymint a romák támogatását, az életminõség javítását és a fenntartható fejlõdést elõsegítõ intézkedéseket szorgalmazva.
A civilek bojkottjára két héttel azt követõen került sor, hogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a partnerség elvének érvényesülésérõl szóló jelentését, amelyben megállapítja: a strukturális alapokkal nagyobb, gyorsabb és jobb teljesítmény érhetõ el, ha az országos, regionális és helyi hatóságok együttmûködnek gazdasági és szociális partnereikkel és a társadalmi szervezetekkel. [2]
2001 márciusában a szlovákiai civil szervezeteknek nagy szerepük volt az EU-s elõcsatlakozási alapokkal kapcsolatos visszaélések felderítésében, amely ügy korrupciós botrányba torkollt. Az átláthatóság hiánya akkor lehetõvé tette magánszemélyek egy szûk csoportjának, hogy az EU-s támogatásokat általuk kiválasztott cégeknek, illetve saját hasznukra folyósítsák. Ennek felfedését követõen javult Szlovákiában az EU alapok kezelésének rendje.
Helena Wolekova, a Humán Erõforrás Ágazati Operatív Program bizottságának civil tagja és korábbi szociális miniszter elmondta: “Az építésügyi és területfejlesztési minisztérium egyetlen lényegi véleményünket sem fogadta el. Rengeteg energiát és idõt fektettünk ebbe a folyamatba, a hatóságokkal ellentétben, szabadidõnkben és ingyen munkában. Sajnálatos módon a programozás minõségének javításáért tett erõfeszítéseink süket fülekre találtak.”
Juraj Zamkovsky, a Föld Barátai Szlovákia/CEE Bankwatch Network munkatársa és a strukturális és kohéziós alapok bizottságának civil tagja úgy nyilatkozott: “Sajnálatos módon a hatóságok a bizottságokban való formális civil részvétel szintjére degradálták a partnerség elvét. A valóságban módszeresen és indoklás nélkül figyelmen kívül hagyják minden lényegi véleményünket és javaslatunkat. Ezért úgy döntöttünk, nem legitimizálunk tovább egy ilyen folyamatot, és felfüggesztjük részvételünket. A kormányzat minden kiadványában azt hangsúlyozza, milyen nyitott és demokratikus Szlovákiában a programozási folyamat, és hatékonyan mûködnek együtt a partnerekkel. Nem vagyunk hajlandók tovább statisztálni ehhez a színházhoz.”
„Fontos, hogy ne csak a partnerség formális részét akarják letudni a hivatalok, hanem érdemben bele tudjanak szólni a civilek a tervezõi munkába. A közhiedelemmel ellentétben a civilek bevonása javítja az ország pénz-felhasználó kapacitását és nem rontja, mert a partnerséggel elkerülhetõek az olyan esetek is, mikor a helyi lakosság tiltakozásán bukik el egy-egy beruházás.” – mondta Éger Ákos a Magyar Természetvédõk Szövetsége munkatársa.”
A civil szervezetek csak akkor folytatják munkájukat az érintett bizottságokban, ha konkrét elõrelépést tapasztalnak a hatóságok hozzáállásában. Az elsõ lehetõség a programozási folyamatot koordináló építésügyi és területfejlesztési minisztérium államtitkárával, Lukáè Zsolttal december 13-án esedékes pozsonyi találkozó lesz.

További információ:

Éger Ákos, Magyar Természetvédõk Szövetsége, a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelõ Hálózat nemzeti koordinátora, tel.: 216-7297, 20/994-6577, akos@mtvsz.hu

Juraj Zamkovsky
Tel: +421 48 4193718 or +421 908 902257
E-mail: zamkovsky@changenet.sk

Roman Havlicek
Tel: +421 2 5244 2104 or +421 908 967633
E-mail: havlicek@changenet.sk

Martin Konecny
Tel: +32 2 542 01 85
Email: martin.konecny@foeeurope.org

Jegyzetek:
1. Az EU kohéziós politikájának szabályozása értelmében a tagállamnak bizotsítania kell a regionális, helyi és más hatóságoknak, valamint a gazdasági, szociális és más partnereknek az EU alapok programozásában, monitoringjában és végrehajtásában való hatékony részvételét.
2. "Partnership in the 2000-2006 programming period. Analysis of the implementation of the partnership principle", DG Regional Policy, November 2005.
http://europa.eu.int/comm/regional_policy/sources/docoffic/official/reports/pdf/partnership_report2005.pdf