Kerüljön nemzeti parki kezelésbe a Zengõ csúcsa!

2005.12.21.

A Zengõ Koalíciót alkotó civil szervezetek kértek egy karácsonyi ajándékot a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága számára. A Honvédelmi Minisztérium úgy néz ki támogatja az ötletet, így a Zengõ csúcs kikerülhet a HM kezelésébõl.

A Zengõt védõ civil szervezetek képviselõi a Honvédelmi Minisztérium (HM) politikai államtitkáránál személyesen kezdeményezték, hogy a Zengõ-hegy jelenleg minisztériumi kezelésében található területeinek vagyonkezelõi joga a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságához kerüljön át. Ezek a területek a radarépítés elõjátékaként kerültek a tárca kezelésébe. Mivel azonban a kormányzat nemrégiben a civilek nyomására úgy döntött, hogy a Zengõn nem épül katonai lokátor, a természetvédelmi szempontból értékes területnek a nemzeti park a jövõben nyilvánvalóan jobb gazdája lenne.

A Zengõ Koalíciót alkotó civil szervezetek legfontosabb célja hosszú távon biztosítani a hegy háborítatlanságát. Erre megfelelõ biztosítékul szolgálna, ha a szóban forgó területek (a Zengõ csúcs környéke és a hegycsúcsra vezetõ földút) a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának kezelésébe kerülnének át. A civilek a minisztériumnál tett látogatás elõtt természetesen egyeztettek a nemzeti park igazgatóságával, ahol üdvözölték a kezdeményezést. Iváncsik Imre, a minisztérium politikai államtitkára a kérésnek engedve jelezte jelezte, hogy a terület átadásának folyamatát még a mai napon elindítja.

A Zengõ-hegy a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet részeként otthona a "radarügy" jelképévé vált bánáti bazsarózsának, valamint más 19 védett növényfajnak. A NATO radar Zengõre telepítése visszafordíthatatlan környezetkárosodást okozott volna a terület élõvilágában. A példás civil összefogás hatására a kormány nemrégiben letett a terv megvalósításáról.

Herbert Tamás, szóvivõ – Civilek a Zengõért Mozgalom
Csáki Roland, kampányszervezõ – Greenpeace
Farkas István, ügyvezetõ elnök – Magyar Természetvédõk Szövetsége
Vay Márton, irodavezetõ – Védegylet
Pánovics Attila, elnök – Pécsi Zöld Kör