Európai Tanács döntése: maradhatnak köztünk a káros vegyi anyagok

2005.12.14.

A Levegõ Munkacsoport, a Magyar Természetvédõk Szövettsége és a WWF Magyarország, az európai környezet- és fogyasztóvédelmi civil szervezetekhez hasonlóan csalódottságuknak adnak hangot, hogy a mai napon az Európai Unió miniszteri Tanácsának ülésén a résztvevõk, a vegyi anyagok új szabályozásának (REACH) gyengítése mellett tették le a voksukat az emberi egészség és a környezet védelmével szemben.

A Tanács elutasította a különösen veszélyes vegyi anyagok kötelezõ helyettesítését a rendelkezésre álló biztonságosabb alternatívákkal. A helyettesítést, a vegyi anyagok fenntartható használatának legfontosabb alapelvét egy hónappal ezelõtt az Európai Parlament támogatta. Simon Gergely a Levegõ Munkacsoport programvezetõje szerint „a jelenlegi szabályozás, mely megengedte ezen – többek közt rákkeltõ, génkárosító, fejlõdési rendellenességet okozó – anyagok használatát, nem tudta garantálni az emberi egészség és a környezet védelmét, ezért van szükség egy új szabályozásra”.

A Tanács szigorította a nehezen lebomló és az emberi testben felhalmozódó vegyi anyagok engedélyezésének követelményeit, amelyek azonban csak egy részét teszik ki a veszélyes anyagoknak. Dragos Tibor, a Magyar Természetvédõk Szövetségének programvezetõje szerint „elfogadhatatlan, hogy a mai döntés lehetõvé tenné a rákkeltõ, a szaporodási képességeket károsító (pl. egyes ftalát lágyítószerek) és a hormonháztartást megzavaró (pl. biszfenol-A) anyagok további felhasználását, még abban az esetben is ha már rendelkezésre állnak biztonságok alternatív anyagok.”

A Tanács megszavazta a vegyipartól megkövetelt egészségügyi, biztonsági adatok mennyiségének drasztikus csökkentését, ami leginkább a kis mennyiségben gyártott anyagokat érinti. „Vegyi anyagok ezrei maradhatnak továbbra is a piacon úgy, hogy továbbra sem állnak rendelkezésre az alapvetõ információk egészségügyi hatásaikkal kapcsolatban” – hívta fel a figyelmet a veszélyre Prommer Mátyás, a WWF Magyarország programvezetõje. A veszélyes vegyi anyagokkal kapcsolatos botrányok száma csak nõni fog addig, míg az alapvetõ biztonsági adatok nem lesznek elérhetõek.

Az elmúlt négy esztendõben a vegyipar nyomásának hatására folyamatosan legyengítették a REACH-t, mely így félõ, hogy nem lesz képes elérni a kezdetben kitûzött célt: az emberi egészség és a környezet megóvását a veszélyes vegyi anyagok jelentette veszélytõl. Elengedhetetlen, hogy a jövõ évi második szavazási fordulóban is a kötelezõ helyettesítés mellett szavazzon az Európai Parlament. Tényleges kedvezõ hatásokat – ezen belül legalább 90 milliárd euró megtakarítást a következõ 30 évben – csak egy kötelezõ helyettesítést elõíró, az alapvetõ biztonsági adatokat megkövetelõ REACH-tõl várhatunk.


További felvilágosítás:
Magyar Természetvédõk Szövetsége, Dragos Tibor, tel.: 216-7297, 30/912-5587, e-mail: dragi@mtvsz.hu