Szigorú vegyianyag-szabályozás, biztonságosabb jövõ

2005.11.11.

A Levegõ Munkacsoport, a Magyar Természetvédõk Szövetsége a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a WWF Magyarország 11 ezer választópolgár akaratát bizonyító aláírásokat adott át a négy párt képviselõinek.
A zöld szervezetek arra kérik a Fidesz-t, az MSZP-t, az MDF-et, az SZDSZ-t, valamint európai parlamenti képviselõinket, hogy a jövõ heti szavazáson az Európai Parlamentben az EU vegyi anyagokat szabályzó rendelettervezetének az eredeti, szigorúbb változata mellett tegyék le voksukat. Az emberek és a környezet jövõjét erõsen befolyásoló jogszabály az elmúlt hónapokban egyes ipari körök nyomására sajnos jelentõsen meggyengült, az eredeti – a környezetet és az emberi egészséget védõ – célkitûzését ebben a formában nem tudná teljesíteni.

Az Európai Unió már évekkel ezelõtt felismerte, hogy meg kell szüntetni a vegyi anyagok ellenõrizetlen felhasználását, valamint hogy gyártásukat és felhasználásukat sokkal szigorúbban kell szabályozni. Tarthatatlanná vált az állapot, hogy a jelenleg a piacon lévõ több tízezer vegyi anyag túlnyomó többségérõl nem tudjuk, milyen környezeti és egészségügyi kockázatot hordoznak magukban. Elkészült ezért egy rendelettervezet, a REACH, melyrõl a jövõ héten fog szavazni az Európai Parlament. A várhatóan 2007-ben életbe lépõ rendelet a vegyi anyagok bejegyzésének és kiértékelésének szabályozásán túl biztosíthatja azt is, hogy a legkárosabbakat kivonják a forgalomból az Unióban.
A WWF már bebizonyította több száz ember vérének vizsgálatával, hogy a káros vegyi anyagok bennünk vannak, sõt, a terhesség idején az édesanyákból a magzatba is bejutnak.
„Vajon mennyi bizonyíték kell még az európai politikusoknak és a vegyiparnak, hogy elfogadják, ezek a veszélyes vegyi anyagok nem maradhatnak megfelelõ szabályozás nélkül? A vegyipar az egészség védelme helyett a rövid távú üzleti érdekeit igyekszik érvényesíteni az EU rendelettervezetében, és sajnos egyes magyar európai parlamenti képviselõk is „nemzeti” sikerként tüntetik fel a REACH jelentõs gyengítésére irányuló javaslataik elfogadását.” – figyelmeztet Prommer Mátyás, a WWF Magyarország környezetpolitikai programvezetõje.
Az ipar egyes szereplõi jelentõs nyomást gyakorolnak a döntéshozó képviselõkre az eredeti REACH tervezet gyengítése érdekében. Ezért az elmúlt hónapokban a Levegõ Munkacsoport, a Magyar Természetvédõk Szövetsége és a WWF Magyarország aláírásokat gyûjtött a szigorúbb szabályozás érdekében. A 11 ezer aláírást közösen adták át a négy nagy párt, a Fidesz, az MSZP, az MDF és az SZDSZ képviselõinek és tolmácsolták a választóik kérését. Az EU tagállamaiban ez idõ alatt több mint 160 ezer aláírást gyûjtött a WWF, megerõsítve ezzel, hogy az Unió lakosságát komolyan aggasztja a vegyi anyag szennyezettség.
„Csak egy szigorú, a környezeti és egészségügyi szempontokat a lehetõ legnagyobb mértékben figyelembe vevõ REACH lehet megfelelõ eszköz az ipar felelõs gondolkodásának, termelésének kialakításában és a fenntartható fejlõdés elõsegítésében azáltal, hogy mérsékeli a vegyi anyagok okozta káros hatásokat, támogatja a fejlesztéseket és növeli az emberek bizalmát a vegyipar iránt.” – hangsúlyozta Dragos Tibor, a Magyar Természetvédõk Szövetségének programvezetõje.
Az Európai Unió, így hazánk is, most egy ritkán adódó lehetõség elõtt áll, hogy csökkentsük az ártalmas vegyi anyagok okozta kockázatot. Nem kellene ezt eljátszani, hogy késõbb emelt fõvel nézhessünk gyermekeink szemébe.
Simon Gergely, a Levegõ Munkacsoport programvezetõje hozzátette: „A gyermekek egészségét kizárólag egy olyan jogszabály fogja megvédeni, mely eltünteti az egészségünket károsító kemikáliákat a mindennapjainkból. Az új jogszabály, a REACH egységes bevezetése és ellenõrzése költségekkel jár, de nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg a vegyi anyagok által okozott károkért sokkal nagyobb árat fizet az egész társadalom.”

További felvilágosítás:
Dragos Tibor, Magyar Természetvédõk Szövetsége, tel.: 216-7297, 30/912-5587, e-mail: dragi@mtvsz.hu
Prommer Mátyás, WWF Magyarország, tel.: (1) 214-5554/232, 30/268-7829, e-mail: matyas.prommer@wwf.hu
Simon Gergely, Levegõ Munkacsoport, tel.: (1) 411-0510, 20/3344-336, e-mail: simong@levego.hu
A sajtóközlemény szövege megtalálható a WWF Magyarország honlapján, a www.wwf.hu címen, a Sajtó / Sajtóközlemények rovatban, a Magyar Természetvédõk Szövetsége honlapján (www.mtvsz.hu/sajto), valamint a Levegõ Munkacsoport honlapján (www.levego.hu).