"Az agrárgazdaság ... egy többfunkciós fenntartható organikus rendszer"

2005.10.17. Botár Alexa

"Nem téveszthetõ szem elõl az sem, hogy az agrárgazdaság nem a különbözõ termelõ tevékenységek mechanikus együttese, hanem egy többfunkciós fenntartható organikus rendszer, melyben a termeléssel azonos rangú a természeti környezet, a népesség eltartó képesség és a vidéki értékek megõrzése. "

A fenti idézet Gráf József agrár- és vidékfejlesztési miniszter beszédébõl való, melyet a 2005. szeptember 29-ei
környezetpolitikai fórumon tartott az MTA Nagytermében. Az agrár- és vidékfejlesztés kiemelt kérdései és feladataival foglalkozó konferenciára mintegy 220 fõ volt kíváncsi, nagyszámú vidékfejlesztési menedzser, polgármester és önkormányzati képviselõ, a kormányzat képviselõi, gazdák és civilek.

Az immár több éve megrendezett környezetpolitikai fórum-sorozat harmadik alkalmát az eddigiekhez hasonlóan az Országgyûlés Környezetvédelmi Bizottsága, az MTA Elnökségi Környezettudományi Bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács és a Magyar Természetvédõk Szövetsége közösen rendezte, óriási érdeklõdés mellett. A délelõtt kiemelt elõadója Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter volt, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a vidékfejlesztésbe kell beleágyazódjon a mezõgazdaság, és Csatári Bálinthoz (MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet igazgatója) hasonlóan fontosnak tartotta, hogy a mezõgazdaság nem csak árutermelésrõl, élelmiszertermelésrõl szól, hanem kulturális, közösségi, szolgáltatási és természet-és környezetvédelmi funkcióval illetve értékkel is bír. A délelõtti agrár-vidékfejlesztés témájú- és a délutáni Nemzeti Vidékfejlesztési Terv 2007-2013 témájú pódium-beszélgetés minden érintett felett megszólaltatta, többek között Ángyán Józsefet illetve az FVM és a KvVM vezetõ képviselõit.
A konferencia egyes elõadásai olvashatók a www.mtvsz.hu/eukornypol oldal környezetpolitikai fórumsorozat 2004-2005 menüpont alatt.
Szeretettel várjuk a következõ, nov 17-iki konferenciára, melynek témája a vegyianyag szabályozás (REACH) illetve a környzetvédelem- és környezetpolitika aktuális kérdései.