„Családban marad” akcióhét hét városban

2005.10.19.

Budapest, 2005. október 19., A Magyar Természetvédõk Szövetsége, a Levegõ Munkacsoport és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete országos akcióhetet szervez hét városban a környezet- és egészségbarát európai vegyianyag-politikáért. Az Európai Parlament 2005. november közepén fog szavazni a vegyi anyagok új-szabályozásáról (REACH). A hazai civil szervezetek figyelemmel kísérik a magyar képviselõk szavazatait, és a szavazás eredményét nyilvánosságra hozzák.

Az Európai Parlament 2005. november közepén fog szavazni az új európai vegyianyag-szabályozásról (REACH). Ez a szavazás döntõ fontosságú a jogszabály jövõje szempontjából: eldõlhet, hogy a REACH valóban szolgálja-e a kezdetben kitûzött célt, az emberi egészség és a környezet fokozottabb védelmét, vagy csupán egyes iparágaknak ad könnyítést, segítve az ellenõrizetlen vegyi anyagok további terjedését. A rendelet e szavazással még nem nyeri el végeleges formáját (még az Európai Tanácsnak is döntenie kell, róla), ám meghatározza további alakulását.

A Magyar Természetvédõk Szövetsége, a Levegõ Munkacsoport és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete országos akcióhetén fel kívánja hívni a figyelmet a mindennapi életünkben fellelhetõ vegyi anyagok jelentette kockázatra. Az akciónapok alapvetõ célja a lakosság - fõleg a családi vásárlásokat leggyakrabban intézõ nõk - tudatosságának növelése, szemléletmódjuk befolyásolása, hogy változtassanak mindennapi szokásaikon a vegyi anyagok használatát illetõen. „Különösen aggasztónak találjuk, hogy a veszélyes vegyi anyagok átjutnak a méhlepényen, így az anya átadja ezeket az ekkor még kifejlett immunrendszerrel nem rendelkezõ gyermekének. Egyes káros hatások (allergia, asztma, tanulási zavarok, fejlõdési rendellenességek) pedig csak évekkel késõbb jelentkeznek.” - jelentette ki Mozsárné Zagyva Gabriella, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének választmányi tagja.

A rendezvények idején a civil szervezetek aláírásokat gyûjtenek egy szigorúbb vegyianyag-politika érdekében, melyet a magyar EP képviselõknek kívánnak átadni. Dragos Tibor, a Magyar Természetvédõk Szövetsége programvezetõje szerint erre azért van szükség, mert „közel sem mindegy, hogy milyen jogszabály születik majd. Olyan, ami kizárólag egyes iparágak véleményét veszi figyelembe, háttérbe tolva az egészségügyi és környezetvédelmi, valamint a hosszú távú nemzetgazdasági szempontokat, vagy olyan, ami elsõsorban ez utóbbiakat hangsúlyozza oly módon, hogy az ne okozzon gazdasági visszaesést. Éppen ezért figyelemmel kísérjük a magyar képviselõk szavazatait, és a szavazás eredményét nyilvánosságra hozzuk.”

Az Európai Parlament a különbözõ bizottságokban megfogalmazott álláspontokról fog szavazni. Szeptember második hetében két, a környezetvédelem iránt korántsem elkötelezett bizottság, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság (ITRE), valamint a Belsõ Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság (IMCO) adott a REACH-et minden pontján gyengíteni kívánó álláspontot. A Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI) október elején megszületett álláspontja sem tükrözi teljes mértékben a civil szervezetek véleményét, ám azt egy elfogadható kompromisszumos javaslatnak tartjuk.

„Mivel a lakosság által választott Európai Parlamenti képviselõk elsõdleges felelõssége, hogy egyes ipari körök rövid távú érdekeit vagy a lakosság egészségét védõ jogszabály születik, a környezetvédõ civil szervezetek felkérik az Európai Parlamenti képviselõket, hogy a REACH novemberi szavazásakor az Európai Parlament ENVI Bizottsága által megfogalmazott javaslatokat támogassák” - mondta a fentiek tükrében Simon Gergely, a Levegõ Munkacsoport programvezetõje.


További szakmai felvilágosítás:
Dragos Tibor, programvezetõ, Magyar Természetvédõk Szövetsége, 30/912-5587, dragi@mtvsz.hu
Simon Gergely, programvezetõ, Levegõ Munkacsoport, tel.: 20/3344-336, simong@levego.hu

Információ az akcióval kapcsolatosan:
Benedikt Ildikó, kommunikációs munkatárs, Magyar Természetvédõk Szövetsége, 30/223-0137, ildi@mtvsz.hu


Az akcióhét további állomásai:
2005. október 20. Veszprém, Kossuth u. 1.
szervezõ: Csalán Egyesület, Hegyi Judit, 70/382-3604

2005. október 24. Miskolc, Erzsébet tér
szervezõ: Ökológiai Intézet, F. Nagy Zsuzsa, 46/382-095, 46/505-077

2005. október 25. Nyíregyháza, Kossuth tér
szervezõ: E-Misszió Egyesület, Kolosi Lívia, 20/243-5308

2005. október 26. Debrecen, Kossuth tér
szervezõ: Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédõ Kör, Molnár Attila, 70-337-2917

2005. október 27. Szolnok, Hild tér
szervezõ: Nimfea, Fónagy Éva, 70/562-7147

2005. október 28. Szeged, Széchenyi tér
szervezõ: Csemete, Tóth Mónika, 30/905-5560


Az európai közös civil kampányról bõvebb információ:
http://chemicalreaction.org.uk, illetve http://www.chemicalreaction.org, www.levego.hu/vegyianyag