Önkormányzati nem egy bulgáriai aranybányára

2005.09.20.

Rájár a rúd a Délkelet-Európában aranybányát tervezõ kanadai cégekre. Verespatak után a bulgáriai Ada Tepe aranybánya ellen is tiltakozik a helyi lakosság. Ezúttal a krumrovgrádi önkormányzat is véleményt nyilvánított, és egyhangúlag az aranybánya ellen szavazott.

A Bulgária dél-keleti részén tervezett nagyszabású Ada Tepe aranybánya beruházás, amelyhez az EBRD-tõl is támogatást szeretnének kapni, komoly nehézségek elé néz. Egy hónappal a környezetvédelmi hatásvizsgálat keretében megrendezett közmeghallgatások után a krumrovgrádi önkormányzat egyhangúlag a kétes, és a lakosság körében rendkívül népszerûtlen aranybánya beruházás ellen szavazott. A Keleti Rodope-hegységben a kanadai Dundee Precious Metals nevû cég szeretne aranybányát építeni.

Az egyik helyi önkormányzati képviselõ, aki névtelenségbe szeretne burkolózni, megjegyezte, hogy hisznek benne, hogy a beruházást meg lehet akadályozni, és ebben jelentõs szerepe lehet a mostani döntésnek. Ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy ez még csak az elsõ csata volt.

A kormányzati hivataloknak küldött levelében Krumrovgrád önkormányzata kihangsúlyozza a krumrovgrádi lakosság jogait az egészséges és tiszta környezethez, amely a térség versenyképes mezõgazdasági termelésének és fenntartható fejlõdésének elõfeltétele. Az Ada Tepe aranybánya beruházás nem csupán a térségben tervezett természetvédelmi terület létrehozását akadályozná, hanem a várható legnagyobb hatást a több mint ötszáz ember kitelepítése, valamint Krumrovgrád vizeinek és levegõjének elszennyezése jelentené.

A környezetvédelmi hatásvizsgálat keretében megrendezett közmeghallgatási folyamatot Bulgáriában az Európai Újjáépítési és Beruházási Bank (EBRD) is szorosan figyelemmel követte. Az EBRD jelenleg is támogatja a a Bulgária középsõ részén található cselepecsi arany- és rézbányát üzemeltetõ Dundee Precious Metals tevékenységét, és most azt tervezi, hogy az Ada Tepe aranybánya beruzást is támogassa.

Fidanka Bacseva, a Za Zemjata és a Bankfigyelõ Hálózat munkatársa kijelentette, hogy ahelyett, hogy a kanadai céget támogatná, az EBRD-nek végre oda kéne figyelnie a helyi lakosság véleményére, és a térségben másfajta befektetések után néznie, amelyekkel fenntarthatóbb fejlõdést lehetne biztosítani.

A krumrovgrádi önkormányzat döntése után a város és a környezõ falvak lakossága az utcára vonult és tüntetni kezdett. A helyi lakosság felzúdulása és a cianid-mentes Bulgáriáért fellépõ környezetvédõ szervezetek és a helyi közösségek nyílt levele után az Ada Tepe aranybánya beruházással kapcsolatban vizsgálatot kezdeményezett az államügyész is.

A környezetvédõ szervezetek mindeddig sikeresen akadályozták meg, hogy a kanadai Euromax Resources cég megkezdje a Popinci falu mellett a nemesfém kitermelést. Az itteni bányánál a fellázadt helyi lakosság négy napig tartó élõ lánccal vette körül a bánya fúró berendezéseit, amíg Bulgária fõállamügyésze vizsgálatot nem indított a cég kitermelési engedélyeinek törvényességét illetõen.