Félretájékoztatás Paks ügyében

2005.09.08.

A kormány tegnapi bejelentése, és az azt követõ nyilatkozatok egyértelmûen arról árulkodnak, hogy Paks ügyében konszenzus van a politikusok körében. A hosszabbítás mehet, a nyilvánosság és a társadalom kizárásával, és az sem számít, hogy ebben a kérdésben nem Kormány hatáskörébe tartozik az engedély kiadása. Zöld szervezetek sajtóközleményben fejezték ki értetlenségüket.

Nem értjük a Kormányt. Ugyanis nem a Kormány hatáskörébe tartozik az, hogy a magyarországi atomerõmû 30 vagy 50 évig üzemel-e. Az atomenergiáról szóló (1996/CXVI.) törvény nem jogosítja fel ezen a területen a Kormányt semmire. Paks üzemidejének meghosszabbításával kapcsolatban elsõként a 89/2005 számú kormányrendelet foglalkozik: e szerint a paksi atomerõmû üzemidejének meghosszabbításáról az Országos Atomenergia Hivatal adhat ki engedélyt.

Ugyancsak nem a Kormány hatáskörébe tartozik az, hogy Bátaapátiban engedélyezze a fúrásokat. Ezzel kapcsolatban az Atomtörvény csak annyit mond, hogy radioaktív hulladéktároló létesítéséhez a Parlament elvi hozzájárulása szükséges.

A kormányszóvivõi tájékoztatón elhangzottak ("A kormány döntött a Bátaapáti közelében történõ fúrások engedélyezésérõl, amelyek a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának létesítését szolgálják. Ez elvi hozzájárulást jelent a paksi atomerõmû üzemidejének húsz évvel történõ meghosszabbításához is") alapján egyáltalán nem jelenthetõ ki, hogy a Kormány engedélyezte Paks üzemidejének 20 évvel való meghosszabbítását. Akármi is történt a kormányülésen, a rendelkezésükre álló 18 perc semmiképp nem lehetett elegendõ arra, hogy egy ilyen fajsúlyú ügyben érdemi vitát folytassanak le. Különösen aggályos ez a hozzáállás annak fényében, hogy a két és fél éve bekövetkezett súlyos üzemzavar következményeit máig nem számolták fel.

Nem értjük a kormányt, de nem értjük az ellenzéket sem. A Fidesz országgyûlési képviselõje kivételesen üdvözölte a kormányszóvivõ bejelentését. Ez számunkra azt jelenti, hogy a politikusok a nyilvánosság és a társadalom kizárásával már megegyeztek abban, hogy Pakson 2037-ig atomerõmû mûködjön. Így az egész ügy számunkra csak propagandisztikus fogásnak tûnik, vagyis hogy az atomlobbi a kõolajárak látványos emelkedését használja fel saját céljai érdekében. Teszi mindezt a magyar társadalom félretájékoztatásával.

E-misszió Egyesület
Energia Klub
Greenpeace
Magyar Természetvédõk Szövetsége
Reflex
SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület
Védegylet
Zöld Fiatalok