Mitõl döglik a légy?

2005.08.22.

A boltokban kapható, engedélyezett rovarirtó és rovarriasztó szerek összetételének felmésére során során kiderült, számos olyan szert forgalmaznak, amelyeket ártalmas egészségügyi hatásaik miatt az egész Európai Unióban kitiltottak a növényvédelembõl. Ezeken túl találtak valószínûleg rákkeltõ, illetve hormon- és immunrendszert károsító anyagokat a beltéri használatra árusított szerek között. Az LMCS és az MTVSZ a hazánkban engedélyezett készítmények sürgõs és alapos felülvizsgálatát, valamint egyes szerek engedélyének visszavonását javasolja.

(Kép: a célszemély és néhány kifogásolt rovarölõszer)

Idén májusban hírt adtunk arról, hogy Budapest belterületén dichlorvos hatóanyagú szerrel végzik a szúnyogirtást, melynek minõsítése „valószínûleg emberi rákkeltõ”.
A problémával összefüggésben a Levegõ Munkacsoport és a Magyar Természetvédõk Szövetsége ellenõrizte, hogy a lakosság számára a boltokban árusított rovarirtókban és -riasztókban vajon milyen vegyszereket használnak. Az eredményeket értékelve Simon Gergely, a felmérést koordináló Levegõ Munkacsoport programvezetõje megállapította: „Sejtésünk sajnos beigazolódott: az engedélyezett szerek között találtunk olyan anyagokat, amelyeket ártalmas egészségügyi hatásaik miatt az egész Európai Unióban kitiltottak a növényvédelembõl. Ezeken túl találtunk valószínûleg rákkeltõ, illetve hormon- és immunrendszert károsító anyagokat a beltéri használatra árusított szerek között.”
„Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy ezeket a mérgezõ szereket illatosítsák és ezáltal még fokozottabb használatra serkentsenek” – tette hozzá Pál János, a Levegõ Munkacsoport munkatársa.

Fel kell hívni figyelmet arra, hogy részben a reklámok sugallatára rengeteg felesleges rovarirtó szert használunk. Dragos Tibor, a Magyar Természetvédõk Szövetségének programvezetõje elmondta: „Létezik számtalan, az emberi egészségre nem, vagy lényegesen kevésbé ártalmas rovarirtó és rovarriasztó szer, ezért elfogadhatatlan az a jelenlegi engedélyezési gyakorlat, mely megengedi a káros vegyi anyagok használatát olyan esetben is, mikor rendelkezésre állnának biztonságos alternatívák.” A környezetvédõ szervezetek ezért a hazánkban engedélyezett készítmények sürgõs és alapos felülvizsgálatát, valamint egyes szerek engedélyének visszavonását javasolja.

Az elemzéseket végignézve az embernek az a gyanúja, hogy szinte minden, a piacon kapható rovarirtószerrel gond van. Az is érdekes, vajon miként lehetséges, hogy az engedélyezett rovaritószerek között nagyon sok tartalmaz olyan összetevõket is, amelyek növényvédõszerként való használatát az EU-ban és Magyarországon már 2003-ban betiltották? Függetlenül attól, hogy a kormányzat mit fog lépni a most kifogásolt rovarirtó szerek kapcsán, nem árt, ha a fogyasztók is óvatosan bánnak ezekkel a mérgezõ szerekkel. Érdemes végignézni a mellékelt adatbázist is.


Melléklet

A Levegõ Munkacsoport értékelése az egyes boltokban kapható kockázatos rovarirtókról és rovarriasztókról a Pesticide Action Network adatbázisa alapján

A hatóanyag neve és hatása


Termékek


esbiotin, esbiotrin, S-bioalletrin, esbiol, s-bioallethrion, esbiothrin: emberen lehetséges rákkeltõ hatású piretroid, Az anyag nagyon mérgezõ a vízi élõlényekre. (EU-ban és Magyarországon is 2003 óta tiltott növényvédõ szerként, 2076/2002/EC.)

Biolit párologtatófolyadék (szúnyog)

Biolit párologtatólapka (szúnyog)

Biolit plus spay (darázs)

Biolit spray (légy-szúnyog)

Biolit spray (csótány-hangya)

Mortein párologtató

Orion molyirtó

Orion protector utántöltõ

Chemotox utántöltõ

Vape lapka (légy)

Cipermetrin, cypermethrin: erõsen mérgezõ, bõr- és szemirritáló, esetleges rákkeltõ piretroid (csak Mo. használja az EU-ban)

Mortein lurenkill spray (csótány-hangya)

Protect permet (mászó)

Raid Max spray (csótány-hangya)

d-fenotrin, d-fenothrin: Lehetséges hormonmoduláns. Az anyag nagyon mérgezõ a vízi élõlényekre (fenotrin EU-ban és Magyarországon is 2003 óta tiltott növényvédõ-szerként).

Mortein Ultra spray (légy-szúnyog)

Protect spray (légy-szúnyog)

Orion spray (légy-szúnyog)

Klórpirifosz, chlorpyrifos: hormonmoduláns, idegrendszerre ható, állatokon rákkeltõ, halakra és méhekre veszélyes, (EU-ban várható a betiltása) szerves foszforsav-észter vegyület.

A hazai biztonsági adatlapja szerint:

Szigorú higiéne! Serdülõk és gyermekek expozícióját el kell kerülni!

A levegõben lebegõ részecskék veszélyes koncentrációja azonban, gyorsan kialakulhat permetezés vagy kiszórás esetén. Az anyagnak hatása lehet az idegrendszerre, okozhat görcsöket, légzési elégtelenséget.

Orion csapda (hangya)

Orion csapda (csótány)

Protect Hangyairtó granulátum

Raid csapda (hangya)

Megj: a csapdák kockázata lényegesen kisebb, mintha a levegõbe fújjuk, vagy párolog

Metomil, methomyl: erõsen mérgezõ, idegrendszert károsító, hormonrendszerre ható szer.

Protect szexferomon (légy)

Alletrin, d-alletrin, allethrin: emberen lehetséges rákkeltõ, hormonmoduláns piretroid vegyület (EU-ban és Magyarországon is 2003 óta tiltott növényvédõ-szerként).

Biotoll Bengal spirál (szúnyog)

Protect B spirál (szúnyog)

Protect B lapka (szúnyog)

Raid lapka

Raid spirál

Raid párologtató

Vape spirál

Vape mini spirál

Bioalletrin, bioallethrin: emberen lehetséges rákkeltõ, hormonmoduláns vegyület

Mortein Insect seeker spray (légy-szúnyog)

Uni-tox spray illatosított (légy-szúnyog)

Vape lapka (légy)

piperonyl butoxide: emberen lehetséges rákkeltõ,

Biolit spray (légy-szúnyog)

Származék: Chemotox Bogáncs spray (kutya rovartalanító)

permetrin, permethrin: piretroid, EPA C besorolás szerint: emberen esetleges rákkeltõ, hormonmoduláns, lehetséges immunmoduláns, halakra veszélyes.

(EU-ban 2003-tól tiltott növényvédõ-szer, Magyarország derogációt kért a használatára.)

Biolit spray (légy-szúnyog)

Biolit spray (molyirtó)

Chemotox spray (molyirtó)

Chemotox spray (csótány, hangya)

Diffusil repelent plus spay ruhára (kullancsriasztó)

Protect porozó (mászó rovarok)

Protect 3X hatás spray (mászó rovarok)

Raid levendula spray (molyirtó)

deltametrin, deltamethrin: vízi környezetre kiemelten veszélyes piretroid, lehetséges génkárosító.

Biolit spray (csótány-hangya)

Biolit spray (molyirtó)

Biolit plus spay (darázs)

Chemotox spray (légy)

Chemotox spray (csótány, hangya)

Chemotox DOMOTEX porozószer (hangya)

Mortein Barrier outdoor spray (csótány-hangya)

Protect permet (mászó rovarok)

Protect New habspray (mászó rovarok)

Uni-tox spray illatosított (légy-szúnyog)

tetrametrin, tetramethrin: emberen lehetséges rákkeltõ piretroid vegyület.

Chemotox Bogáncs spray (kutya rovartalanító)

Chemotox spray (molyirtó)

Chemotox spray (csótány, hangya)

Protect spray (repülõ)

Protect Biztos hatás

Származék: Chemotox Bogáncs spray (kutya rovartalanító)