Meggyilkoltak egy ecuadori vízierõmû-ellenes aktivistát

2005.06.27.

Ecuadorban meggyilkolták a Baba-gátat ellenzõ mozgalom vezetõjét. Andres Arroyo Segura testét, amelyen egy mély seb látható, a gát közelében találták meg június 20-án. Arroyot korábban több alkalommal is halálosan megfenyegették.

Ecuadori emberi jogi szervezetek elítélték Baba-gátat ellenzõ mozgalom vezetõjének meggyilkolását. Andres Arroyo Segura testét, amelyen egy mély seb látható, a gát közelében találták meg június 20-án. Arroyo volt a vezetõje annak bizottságnak, amelyet a vízierõmû beruházás ellen küzdõ gazdaszervezetek hoztak létre. A gát megépítése több mint 1200 családot érintene. Arroyot korábban több alkalommal is halálosan megfenyegették.

A Baba-tervezet keretében,amelyet Ecuador korábbi elnöke, Lucio Guiterrez "nemzeti prioritásnak" nyilvánított, építeni akarnak egy vízierõmûvet, valamint el akarják terelni a Quevedo és a Vinces folyókat, hogy öntözhessenek néhány mezõgazdasági cég által ellenõrzött területet. A Baba-tervezet ellenzõi szerint súlyos károkat okozna az õshonos erdõkben és a vizes élõhelyekben, veszélybe sodorná a benszülött Tshachilla népcsoportot és a helyi gazdaközösségeket, több mint tizenkétezer embert érintve.

Emberi jogi szervezetek állítása szerint Arroyo meggyilkolása része az emberi jogi aktivisták ellen Ecuadorban sorozatban elkövetett gyilkosságoknak, ezért felszólították az ENSZ-t, hogy vizsgálja ki az ügyet.

Forrás: International Rivers Network, Friends of the Earth International, valamint
http://www.cedhu.org/
http://pr.indymedia.org/news/2005/06/8708.php