Génmanipuláció botrány – bejutott-e a Syngenta illegális kukoricája Európába?

2005.03.24.

Brüsszel/Budapest, 2005. március 24. - A Föld Barátai európai szervezete levelet írt az Európai Bizottságnak, amelyben sürgõsen biztosítékot kért arra, hogy engedély nélküli génmódosított kukoricát nem hoztak be Európába. Ezt a veszély ugyanis komolyan fennáll, mivel a svájci központú biotechnológiai óriáscég, a Syngenta kedden elismerte, hogy véletlenül többszáz tonna nem megfelelõ fajtájú génmódosított kukoricát adott el az amerikai farmereknek az elmúlt négy évben.

A Nature-ben 2005. március 22-én közzé tett hír [1] szerint a Syngenta több száz tonna Bt10-es, génmódosított, rovarölõ szert tartalmazó kukoricát termelt és adott el 2001 és 2004 között. A kukorica fajtát emberi fogyasztásra sehol a világon nem engedélyezték. A cikk szerint a Syngenta és az Egyesült Államok kormánya már tavaly óta tudott az esetrõl, és arról egyezkedtek, hogyan hozzák a közvélemény tudomására.

Fidrich Róbert, a Föld Barátai hazai tagszervezetének, a Magyar Természetvédõk Szövetségének programvezetõje elmondta, hogy a biotechnológia ipar kiszabadult az ellenõrzés alól. A Syngenta négy éven keresztül képtelen volt észrevenni, hogy engedély nélküli génmódosított vetõmagot ad el a gazdáknak. Hogyan bízhatnak meg bennük a fogyasztók és a gazdák, hogy a jövõben rájuk bízzák az élelmiszertermelést? Ez teljesen nevetségessé teszi az Egyesült Államok génmódosított növényekre vonatkozó szabályozó rendszerét. Elgondolkoztató, hogy az Egyesült Államok kormányzata már hónapok óta tudott ez esetrõl, és a Syngentával együtt úgy határoztak, hogy a mai napig titokban tartják az ügyet. Ez botrány!

A Magyar Természetvédõk Szövetsége sürgõs biztosítékot kért Németh Imre földmûvelésügyi és vidékfejlesztési minisztertõl arra, hogy engedély nélküli génmódosított kukoricát nem hoztak be Magyarországra. A közvélemény aggódni fog, hogy esetleg nem engedélyezett génmódosított élelmiszert fogyasztott, és választ fog követelni. Amennyiben mégis találnának engedély nélküli kukoricát, felszólítjuk a tárcát, hogy haladéktalanul vonja ki a forgalomból.

Németh Imre földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez írt levelünket a sajtóközleményhez csatoltuk.

További információ:
Fidrich Róbert, Magyar Természetvédõk Szövetsége, tel.: 216-7297

Jegyzetek:
[1] Az eredeti Nature cikk:
http://www.nature.com/news/2005/050321/full/nature03570.html
[2] 2000-ben volt már egy hasonló botrány az Egyesület Államokban. Akkor az Aventis által kifejleszett, emberi fogyasztásra nem enedélyezett, Starlink génmódosított kukoricát fedeztek fel kukoricából készült chips és egyét termékekben.
Részletek: http://www.kukabuvar.hu/kukabuvar/kb22/kb22_32.html

dr. Németh Imre
miniszter úr részére
Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
1055 Budapest, Kossuth tér 11.

Tárgy: Bejutott-e a Syngenta illegális kukoricája Magyarországra?


Tisztelt Miniszter Úr!

A Nature-ben 2005. március 22-én közzé tett hír [1] szerint a Syngenta több száz tonna Bt10-es, génmódosított, rovarölõ szert tartalmazó kukoricát termelt és adott el 2001 és 2004 között. A kukorica fajtát emberi fogyasztásra sehol a világon nem engedélyezték. A cikk szerint a Syngenta és az Egyesült Államok kormánya már tavaly óta tudott az esetrõl, és hónapokon át egyezkedtek arról, hogyan hozzák az esetet a közvélemény tudomására.

Mivel a Nature munkatársai számára Syngenta nem volt hajlandó közölni, hogy mely országokban adtak el a Bt10-es kukoricából, azért fennáll a veszélye annak, hogy az engedély nélküli kukoricából hazánkba is jutott. Ezért szeretnénk tájékoztatást kapni a Miniszter Úrtól, hogy jutott-e be Magyarországra a Bt10-es kukoricából? Reméljük, a Minisztérium garanciát tud adni arra, hogy nem jutott hazánkba ebbõl az engedély nélküli fajtából. Azt is szeretnénk megtudni, hogy a hazai ellenõrzõ hatóságok rendelkeznek-e olyan módszerrel, amellyel ki tudják mutatni a Bt10-es kukorica jelenlétét?

Mindez élelmiszerbiztonsági, egészségügyi és ökológiai szempontból is fontos. Ezenfelül a hazai közvélemény is aggódhat, hogy esetleg nem engedélyezett génmódosított élelmiszert fogyasztottak.

Arra is szeretnénk választ kapni, hogy amennyiben kimutatható az engedély nélküli Bt10-es kukorica jelenléte az importált élelmiszerekben, milyen lépéseket tervez a tárca? Véleményünk szerint amennyiben találtak engedély nélküli kukoricát, azt azonnal ki kell vonni a forgalomból!

Budapest, 2005. március 24.

Tisztelettel:

Fidrich Róbert Farkas István
programvezetõ ügyvezetõ elnök
MTVSZ MTVSZ