A verespataki Kirnyik-hegy nem eladó!

2005.01.20.

Budapest-Verespatak, 2005. január. 20.: A gyulafehérvári Fellebviteli Bíróság hatályon kívül helyezte a román kulturális minisztérium által a verespataki Kirnyik-hegy régészeti védettségének megszüntetésérõl szóló tavalyi határozatát. A minisztériumi határozatot a verespataki Alburnus Maior egyesület azonnali fellebbezésének hatására semmisítették meg. A mostani döntés fontos gyõzelem a verespataki aranybánya beruházás elleni küzdelemben.

A kanadai tulajdonú Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) bányacég Európa legnagyobb külszíni fejtésû aranybányáját szeretné létrehozni a romániai Verespatakon. A beruházás során az öt évvel ezelõtti tiszai cinászennyezéshez hasonló technológiát alkalmaznának, kitelepítenének több mint kétezer embert, valamint elpusztítanának számos értékes természeti és régészeti értéket. A világ minden részérõl több mint ezer elismert régész és szakértõi intézet tiltakozott a egyedülálló verespataki régészeti örökség elpusztítása ellen. Miközben a RMGC külszíni bányává változtatja a verespataki Kirnyik-hegyet (Carnic), francia régészek feltáró munkát végeznek a hegy belsejében, és egyedülálló állapotban lévõ római kori tárnákat tárnak fel.

2004 januárjában a román kulturális minisztérium hozott egy határozatot, amelynek értelmében megszüntették a verespataki Kirnyik-hegy védettségét. A romániai jogszabályok értelmében a döntés következtében a korábban védett terület visszakerült a gazdaság vérkeringésébe. Mivel a hegy egyedülállóan fontos kulturális örökségnek számít, a verespataki Alburnus Maior egyesület azonnal megtámadta a bíróságon a minisztériumi határozatot.

A gyulafehérvári Fellebviteli Bíróság határozata hatályon kívül helyezte a minisztérium döntését. A bíróság indoklása szerint a verespataki tárnák az ország kulturális örökségét képezik, a minisztérium döntése nem volt tudományosan megalapozva. Kimondták továbbá, hogy a Rosia Montana Gold Corporation feltárási tevékenysége során nem teljesítette a környezetvédelmi törvény által elõírt azon intézkedéseket, amelyek kötelezik a kulturális örökség védelmére.

“A mostani döntés jelentõs gyõzelem a verespataki aranybánya beruházás elleni küzdelemben.” - jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédõk Szövetségének (MTVSZ) munkatársa. “Románia számára ez precedens értékû, ugyanis megmutatja, hogy a környezet védelme és a kulturális értékek többet jelentenek, mint a pénz vagy a politikai érdekek. Vannak olyan dolgok, amelyeket nem lehet pénzen megvásárolni, és ezt a bíróság döntése megerõsíti.” - tette hozzá Eugen David, az Alburnus Maior elnöke.

További információ:
Fidrich Róbert, programvezetõ, MTVSZ (1)-216-72-97
Weinbrenner Gábor szóvivõ, Greenpeace 06/20-515-5928
Paulovics Péter, CSEMETE 06/70-219-9221
Jávor Benedek, Védegylet 06/20-512-7168
Eugen David, Alburnus Maior +40 (0) 740 280 309
Stephanie Roth, Alburnus Maior +40 (0) 740 342 104

www.rosiamontana.org