További információ hazai cégeknek és forgalmazóknak

További információ hazai cégeknek és forgalmazóknak

A REACH-rendelet 33. cikke határozza meg a vállalatok azon kötelezettségét, mely szerint kötelesek információt nyújtani az adatkérők számára a különös aggodalomra okot adó anyagokra (SVHC) vonatkozóan.

A fogyasztókkal szembeni tájékoztatási kötelezettség teljesítése érdekében a teljes ellátási lánc mentén minden adott gyártónak vagy forgalmazónak díjmentesen meg kell adnia az árucikkben található összes SVHC anyag nevét (> 0,1% w/w), valamint a biztonságos használathoz elegendő információt [REACH rendelet 33. cikk (2) bekezdés].

 

A LIFE AskREACH nemzetközi projekt most e kötelezettség leghatékonyabb teljesítéséhez nyújt segítséget egy online adatbázis és egy ehhez kapcsolódó mobil-alkalmazás létrehozásával.


Hogyan teljesítheti egy vállalat a tájékoztatási kötelezettségét?

A LIFE AskREACH kifejlesztett egy adatbázist a vállalatok számára, valamint egy kapcsolódó alkalmazást a fogyasztók számára, amelyet Európa-szerte népszerűsíteni és használni lehet.

Az alkalmazás segítségével a fogyasztók könnyen ellenőrizhetik egy cikk SVHC-tartalmát, vagy kérhetnek SVHC-információkat bármely őket érdeklő cikkről, ami a gyártókhoz és forgalmozókhoz intézett információkérések számának jelentős növekedéséhez vezethet.

Az AskREACH céges felületén keresztül azonban a gyártóknak és forgalmazóknak lehetőségük van a LIFE AskREACH központi adatbázisába eljuttatni az árucikkeikben található SVHC-anyagokra vonatkozó információkat. Az információ automatikusan továbbításra kerül minden olyan fogyasztónak, aki az alkalmazáson keresztül ellenőriz valamely árucikket. Az adatbázisban információval nem rendelkező cikkek esetében minden alkalommal, amikor egy fogyasztó információt kér, egy egyedi e-mailcímen keresztül adatkérést küldünk a vállalatnak.

 

Az adatbázis használatának előnyei a cégek számára:

  •   Biztosítja a megfelelő e-mail cím használatát, amelyre a fogyasztók SVHC-kérelmei érkeznek majd.
  •   Egyetlen lépésben feltölthető az összes árucikkre vonatkozó SVHC-információ.
  •   Az alkalmazáson keresztül érkező összes európai fogyasztói kérés automatikusan feldolgozásra kerül - nincs extra munkaterhelés  az egyes kérésekkel kapcsolatban!
  •     Az ügyfelek azonnal megkapják a cég SVHC-ra vonatkozó információit!
  •    További információkat adhat meg az árucikkeiről és azok biztonságos használatáról.
  •     Hozzáférést kap a benyújtott kérésekkel kapcsolatos statisztikákról.
  •     Bármikor frissítheti az árucikkekre vonatkozó információkat amennyiben szükséges.

 

Az árucikkek forgalmazói és gyártói a céges felületen keresztül küldhetik el a cikkeikre vonatkozó SVHC-információkat az AskREACH adatbázisba.
Céges fiókját a platformon erre a linkre kattintva hozhatja létre.

 

Az eligazodáshoz az alábbi mellékletben talál további információt:

/uploads/files/PDF-20210324-Registration-guide-to-SFE_EN.pdf

Az adatbázis használatához ezen a további angol nyelvű linken találhat részleteket.

 

Az adatbázissal kapcsolatos bármilyen további kérdéssel forduljon kollégáinkhoz a scan4chem@mtvsz.hu

vagy a központi

companies@askreach.eu címen.

 

A projektet az Európai Unió LIFE AskREACH (No. LIFE16 GIE/DE/000738) programja támogatta.