Országos évzáró energiaátmenet konferencia és az Európai Bizottság visszajelzése a magyar klímatervről

Országos évzáró energiaátmenet konferencia és az Európai Bizottság visszajelzése a magyar klímatervről

2023. december 14-én országos energiapolitikai évértékelő konferenciát tartott a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). A konferencián az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára mellett szakmai szervezetek elemezték az évet és tettek javaslatokat a közeljövőre nézve. Ma az Európai Bizottság is közzétette értékelését (1) a felülvizsgált tagállami Nemzeti Energia- és Klímatervekre (NEKT), köztük a magyarra.

“Az Európai Bizottság hasonlóan értékelte a NEKT-et, mint a hazai szakmai szervezetek, köztük a MTVSZ. Ugyan a magyar kormányzat erősítette a kibocsátás-csökkentési, energiahatékonysági és megújuló energiás célszámot, de ezek még mindig nem elégségesek a valódi energiaátmenethez. Az sem látszik, hogyan fogják a kitűzött célszámokat elérni az erőltetett iparosítás és fosszilis erőmű-tervek miatt.” - reagált Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelem és energia programigazgatója.

“Mind a NEKT-ben, mind a megvalósításához szükséges uniósforrás költési tervekben gigantikus aknák maradtak: az újraiparosítás és a lignit- és fosszilisgáz-tüzelésű erőmű tervek a célszámok teljesítéséhez szükséges energiaátmeneti erőfeszítéseket nagyrészt a lakosságra terhelik rá, miközben a lakosság arányaiban jóval kevesebb uniósforrás támogatást kap hozzá (energiahatékonyságra: 350 Mrd Ft-ot), mint például a nagyvállalatok hálózatfejlesztésre (620 Mrd Ft). A vállalatoknak ezen felül több mint 700 milliárd Ft uniósforrást allokált a kormány iparfejlesztésre. Legalább azt szükséges garantálni, hogy uniós vagy hazai közpénzből csak az ígért, megújuló energia integrálása célú hálózatfejlesztés történjen, és ne az akkugyárak vagy új fosszilis erőművek miatti.” - összegezte konferencia előadása üzenetét Botár Alexa.
 

A konferencia előadásai (egyúttal a fenti adatok forrásai) itt olvashatók és letölthetők:
https://mtvsz.hu/hirek/2023/11/energiapolitikai-evertekelo-es-javaslatok-2024-re-konferencia-2023dec14

(1) Az Európai Bizottság értékelése a magyar NEKT-ről (2023.dec18.): https://commission.europa.eu/publications/commission-recommendation-assessment-swd-and-factsheet-draft-updated-national-energy-and-climate-17_en


Háttér:
A hazai lakosok egyértelműen jelezték az elmúlt évek felméréseiben, hogy sürgős és megbízható pályázati kiírásra és (állami és uniós) támogatásra van szükségük lakásaik energetikai felújításához, szakmai szervezetek, köztük a MTVSZ is bő egy évtizede szorgalmazza. Az uniós források lehívhatósága helyzete decemberben jelentősen javult: a helyreállítási terv módosításának (REPowerEU fejezet - energiaátmenet) decemberi elfogadásával egy kb. 350 milliárd Ft-os előleg válik jövőre elérhetővé a Helyreállítási Alapból (RRF).
 

A KEHOP Plusz kb. felét, 834 milliárd Ft Uniós kohéziós forrást allokált a Kormány energiaátmenetre, ebből kb. 133 Mrd Ft-ot lakossági energiahatékonyságra azaz lakóépületek energetikai felújítására. Plusz közel 22 Mrd Ft-ot BAZ, Heves és Baranya vármegyei lakosoknak, feltéve ha az Igazságos Átmeneti Alap (KEHOP Plusz 5-ös prioritás) forrásai nem vesznek el a késleltetett lignit-kivezetés miatt. A módosított, REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási tervben pedig 224 Mrd Ft uniósforrás szerepel lakossági energiahatékonysági beruházásokra. Összesen tehát kb. 350 Mrd Ft-os uniósforrás-kerettel indulhatna jövőre egy átfogó lakossági energetikai felújítási program.
 

Ugyanakkor a költési tervekben a (nagy)vállalatoknak hálózatfejlesztésre ennél jelentősebb összegeket allokált a kormányzat: a KEHOP Pluszban 170 Mrd Ft-ot, a helyreállítási tervben összesen több mint 450 Mrd Ft-ot, és ezen felüli a több, mint 700 Mrd Ft-os iparfejlesztési keret.


Az adatok forrása:

https://mtvsz.hu/hirek/2023/11/energiapolitikai-evertekelo-es-javaslatok-2024-re-konferencia-2023dec14

https://mtvsz.hu/uploads/files/BotarAlexa_MTVSZ_ea_MTVSZkonf_2023dec14.pdf