Új szakmai jelentés Magyarország és 24 további EU tagállam energia-klímatervéről: jelentős újratervezés szükséges!

Új szakmai jelentés Magyarország és 24 további EU tagállam energia-klímatervéről: jelentős újratervezés szükséges!

A Klíma Akcióhálózat (CAN Europe) nemzetközi éghajlatvédelmi civilszervezet ma bemutatta 25 EU-s tagállam felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterve (NEKT, angolul NECP) tervezeteit értékelő szakmai jelentését. A magyar tervet értékelő Magyar Természetvédők Szövetsége ebben felhívja a figyelmet, hogy a fosszilis-függőségünket leghatékonyabban csökkentő célokat, intézkedéseket erősíteni kell benne.

Az Európai Bizottság "Energiaunió helyzete" című jelentése előttre időzítve jelentette meg ma a CAN Europe a NEKT-jelentését. A jelentést készítő 30 szakmai civilszervezet - köztük a MTVSZ - szerint a tervek nem illeszkednek az EU saját energia- és éghajlat-politikai célkitűzéseihez. 

„Jelentősen javítani kell a magyar Nemzeti Energia- és Klímaterven. A magyar lakások energetikai felújítására hosszútávú, alapos, célorientált és jól támogatott program szükséges. Növelni kell a megújuló energiák arányát, különösen a szélerőművek és energiaközösségek terén, megfelelő szabályozás és támogatás kialakításával. Az új fosszilis gázerőművek építése terve pedig teljességgel ellentmond a fosszilis energiafüggőség-csökkentésnek, az energiaátmenetnek és a dekarbonizációnak. Mihamarabb kellene látni és érvényesíteni a NEKT Stratégiai Környezeti Vizsgálatát.” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia programvezetője. 
 

(Az alábbi ábra letölthető jpg-ben)

 

A szervezetek szerint az egyes tagállami NEKT-ekben erősíteni, bővíteni kell az energiahatékonysági és energiafogyasztás-csökkentő intézkedéseket, programokat. Többek között magyar NEKT-ben is szerepeljen mindenhol az adott intézkedés hatására megtakarítható energia mennyisége, és legyen egyértelmű, hogy mekkora, milyen uniós és/vagy állami forrásokból finanszíroznák a programot. 
 

A legtöbb ország - így Magyarország - esetében a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos célszámok, intézkedések nem elegendőek az EU 2030-ra kitűzött 42,5%-os megújulóenergia arány-célnak. A civil jelentés kiemeli, hogy Magyarországon a megújuló energiaforrások jelenlegi szabályozási környezete fenntartja a beruházási bizonytalanságot mind a lakosság, mind a (kis- és közép)vállalkozói szereplők körében és az energiaközösségek fejlődésének is gátja.

 

 


3 ajánlás a magyar NEKT-hez: 

1. Tervezzen több mélyfelújítással az épület-szektorban, és támogassa azt a jelenleg tervezettnél több forrással. Az uniós és nemzeti forrásoknak évente átlag 130-140 ezer otthon energetikai felújítását kellene lehetővé tenniük, az uniós forrásokból 2029-ig felújítani tervezett összesen kb. 60 ezer helyett. 

2. Növelje a megújulók részesedését az energiamixben. A szélenergia beépített teljesítményét a napelemekéhez képest legalább felére kell növelni, az energiaközösségeknek nagyobb szerepet kell kapniuk. 

3. Szüntessen meg minden közvetlen és közvetett (pl. adókedvezmény, csökkentett bányajáradék) támogatást, ami környezetre káros tevékenységekre irányul, és ne nyújtson ilyet a jövőben sem. Az erőltetett újraiparosítás jelentős extra üvegházgáz kibocsátáshoz, fenntarthatatlan energiaigényhez és a fosszilis tüzelőanyag-használat késleltetett kivezetéséhez vezet.  

 

A magyar NEKT-et elemző fejezet magyarul itt: https://www.mtvsz.hu/uploads/files/MTVSZ_NEKT_Magyarorszag_HU_2023okt24.pdf

A CAN Europe 25 EU-s országra összesítő NEKT-jelentése: https://caneurope.org/content/uploads/2023/10/NECPs_Assessment-Report_October2023.pdf

A CAN Europe sajtóközleménye: https://caneurope.org/new-report-calls-for-drastic-improvement-of-europes-national-energy-and-climate-plans/ 

Az Európai Bizottság "Energiaunió helyzete" című jelentése - Magyarországról (angolul, 2023. okt. 24.)