A természetvédők sürgetik a kormányt, hogy határozottan mondjon nemet az „új GMO-k” deregulációjáról szóló brüsszeli javaslatra

A természetvédők sürgetik a kormányt, hogy határozottan mondjon nemet az „új GMO-k” deregulációjáról szóló brüsszeli javaslatra

Az Európai Bizottság múlt hét szerdán hozta nyilvánosságra az “új génkezelési technikák” deregulációjáról szóló javaslatát, amely lényegében kivonná a szabályozási és jelölési kötelezettség alól az új generációs génmódosított szervezeteket. A Magyar Természetvédők Szövetsége levélben fordult a kormányhoz, szorgalmazva, hogy Magyarország mielőbb utasítsa el határozottan a brüsszeli javaslatot.  

A természetvédők emlékeztettek arra, hogy az Európai Bíróság ítélete szerint az új génkezelési technikák által előállított élőlények GMO-nak minősülnek, ezért az engedélyezés deregulációja szembe megy a magyar Alaptörvénnyel, amely rögzíti a GMO-mentes mezőgazdaság elvét.  

Magyarország eddig is a GMO-ellenes küzdelem élharcosa volt az EU-ban, beleértve az új génkezelési technikákat. Nem engedhetjük, hogy a multinacionális agrárvállalatok által befolyásolt Európai Bizottság a magyar termelőkre és fogyasztókra erőltesse a génmódosított élőlények új fajtáit, határozottan fel kell lépnünk a brüsszeli tervek ellen - emelte ki Fidrich Róbert, az MTVSZ programvezetője.   

A kormánynak küldött levél itt található: https://www.mtvsz.hu/uploads/files/UJ-GMO-MTVSZ_Nagy_Istvan.pdf