Séf the World! diákvetélkedő a húsmentes napért

Séf the World! diákvetélkedő a húsmentes napért

Budaörsön a METRO Gasztroakadémián tartották 2023. június 8-án a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezésében a Séf the World! című, húsmentes étkezést népszerűsítő diákvetélkedő döntőjét egy igazi szakácsverseny keretében. 

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szakmai együttműködésben a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségével (KÖZSZÖV) „Séf the World!” címmel háromfordulós környezetvédelmi vetélkedőt hirdetett 7–12. osztályos diákok 3-4 fős csapatai számára februárban. A vetélkedő célja a heti húsmentes étkezési nap bevezetésének megismertetése és népszerűsítése volt. A vetélkedőn 150 iskola 300 csapata vett részt. 

A gyerekek először két játékos online fordulón mérhették össze tudásukat és lelkesedésüket a témában. Megismerkedtek a csökkentett húsfogyasztás környezeti, állatjóléti és társadalmi előnyeivel, gasztronómiai lehetőségeivel. Mindeközben feladatuk volt a téma megismertetése a diáktársaikkal és ötletes akciók segítségével a környezetükben élő emberekkel. A legjobb nyolc csapat került a személyes jelenléttel zajló döntőbe, amelyet a METRO támogatásával a METRO Gasztroakadémián, Budaörsön tartottak meg. A döntőben versenyző csapatoknak egy tudáspróbával kombinált igazi szakácsversenyen, húsmentes bolognai tésztát és salátát kellett készíteniük és tálalniuk. A szakmai zsűrinek - mely értékelte a húsmentességről szóló tudást, a receptet, a konyhai munkát, tálalás és ízeket - tagja volt Vomberg Frigyes, akit a Séfek séfe műsorból is ismerhetünk, Sági Katalin a program dietetikus tanácsadója, Dávid Dobos Zsófia a KÖZSZÖV táplálkozás-egészségügyért és dietetikáért felelős alelnöke és Farkas István, az MTVSZ társelnöke.

Izgalmas volt a KÖZSZÖV részéről is ez a sokakat megmozgató vetélkedő. Jó volt figyelemmel kísérni a gyerekek nyitottságát, lelkesedését, ámulatba ejtő kreativitását. Köszönjük a partnerséget, és gratulálunk a győzteseknek. A KÖZSZÖV különdíjas csapattal pedig várjuk a találkozást, hogy a közös kalandunk folytatódjon egy nagykonyhai üzemlátogatással – mondta Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke.

A verseny során közel 150 iskolában, helyi közösségben tartottak akciókat a gyerekek, több tízezer tanulót és családjaikat érte el a heti húsmentes étkezés üzenete. A verseny hatása érezhető a mindennapokban is. A döntőn résztvevő diákok beszámoltak arról, hogy sokkal nyitottabbak lettek a húsmentes ételekre a kampányban résztvevő gyerekek családjai – tette hozzá Farkas István, az MTVSZ társelnöke.

 

 

A díjazott csapatok:

  1. helyezett: Berettyóújfalui SzC Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola, Golden Trio csapata
  2. helyezett: Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium, Fruit Fighters csapata
  3. helyezett: Csányi Alapítvány, CSAK - Csányisok a konyhában csapata

 

A KÖZSZÖV különdíját a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskolából érkező Séf magoncok csapata kapta.