A Természetvédők Szövetsége fiatal aktivistái a klímapolitikáért felelős államtitkárral találkoztak a COP26-on

A Természetvédők Szövetsége fiatal aktivistái a klímapolitikáért felelős államtitkárral találkoztak a COP26-on

A Magyar Természetvédők Szövetsége és Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség aktivistái a magyar delegációt vezető Steiner Attila államtitkárral találkoztak a COP26 konferencia helyszínén, Glasgowban.

 

A civilek elmondták, hogy felhívásukra  az elmúlt hónapban több mint 6000 ember csatlakozott a Mozdulj a klímáért! akcióhoz [1], és 1,5 km-et gyalogolt érdemi lépéseket követelve a COP26 döntéshozóitól a veszélyes mértékű éghajlatváltozás elkerülése érdekében.

A közel egy órán át tartó beszélgetésen a fiatal aktivisták hangot adtak kétségeiknek, megosztották ötleteiket és kérdéseket tettek fel a tárgyalásokon hazánkat képviselő politikusnak. A legfontosabb témák a klíma-szorongás, a körforgásos gazdaság, a hulladékkezelés jelenlegi hiányosságainak kérdései, és a generációkon átívelő szemléletformálás voltak.

Az MTVSZ képviselői hangsúlyozták a hazai háztartások energetikai fejlesztésének elengedhetetlen fontosságát is.

 

 

Steiner Attila válaszként különböző megvalósult és előkészítés alatt lévő lehetőségeket sorolt fel, úgy mint pl. az e-mobilitás fejlesztése, az új hulladékgazdálkodási rendszer és az energiaközösségek magyarországi létrehozása, a geotermikus energia támogatása. Megerősítette azt is, hogy a magyar kormány komolyan elkötelezett amellett, hogy már az elkövetkező években is fokozatosan növeljék a 2050-es klímasemlegesség elérését segítő tevékenységek számát.

Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy hamarosan a kormány napirendjére fogja tűzni  az Éghajlatváltozási Cselekvési Tervet, és hamarosan választ ad a Magyar Természetvédők Szövetsége  szakértői által összeállított éghajlatvédelmi javaslatcsomagra.

 

Az MTVSZ levele Steiner Attila államtitkárnak:

https://mtvsz.hu/uploads/files/COP26_level_ITM_Steiner_2021okt28_MTVSZ.pdf

 

[1]  https://mtvsz.hu/peticiok/mozduljunk-egyutt-a-klimaert 

A kampányról szóló videó: https://youtu.be/bNoWogvH11A