Nem támogatja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága a MOL őriszentpéteri szénhidrogén kutatófúrását

Nem támogatja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága a MOL őriszentpéteri szénhidrogén kutatófúrását

A Magyar Természetvédők Szövetsége közérdekű adatigénylése eredményeképpen megkapta a Vas Megyei Kormányhivataltól az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság állásfoglalását a nemzeti park területén tervezett kutatófúrásról. A dokumentumban az Igazgatóság leszögezi, hogy a kérelmezett tevékenység természetvédelmi célt és érdeket sért, ellentétes egyes természetvédelmi jogszabályokkal, ezért a beruházást nem támogatja.

A MOL tavaly indított engedélyezési eljárást egy, az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területére eső szénhidrogénkutató-fúrás ügyében. A beruházás ellen helyi lakossági mozgalom indult és az őriszentpéteri önkormányzat is egyet nem értését fejezte ki. Az ügyben megszólalt dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója, aki rávilágított arra, hogy a természetvédelmi területeken a hatóság által védendő közérdek az élővilág megóvása, a bányászati célú tevékenység nem élvezhet elsőbbséget.

A közvélemény előtt eddig nem volt ismert a területileg illetékes természetvédelmi szerv, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság véleménye. A Magyar Természetvédők Szövetsége közérdekű adatigénylés formájában megkérte a dokumentumot a Vas Megyei Kormányhivataltól, amely az állásfoglalást ma küldte el a Szövetségnek.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a január 21-i keltezésű, a hatósághoz megküldött állásfoglalásában kifejti, hogy a kérdéses terület olyan kategóriába tartozik, amelyen kizárólag természetkímélő tevékenységet kíván támogatni az Igazgatóság. A mélyfúrás szénhidrogén bányászat érdekében történik, ezért ellentétes a védetté nyilvánítás egyes céljaival. A területen megtalálható a fokozottan védett haris (Crex crex), amelynek fészkelését zavarná a beruházás, illetve az azt követő esetleges szénhidrogén kitermelés. A tevékenység által keltett zajhatás és megemelkedő gépjármű forgalom a helyben élők egészséges környezethez fűződő elvárásainak sem felel meg.

Nagyon lényegesnek tartjuk, hogy a közvélemény megismerheti az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság állásfoglalását a MOL őriszentpéteri kutatófúrásával kapcsolatban. Véleményünk szerint ellentétes az Alaptörvényben foglalt természetvédelmi garanciákkal, hogy egy országos jelentőségű védett természeti területen jelentős kockázatú bányászati beruházást kezd egy vállalat. Ezért jelentkeztünk be ügyfélként az engedélyezési eljárásba. Örülünk, hogy véleményünket visszaigazolta a nemzeti park állásfoglalása - mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

 

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság állásfoglalása letölthető ITT.

 

Fotó: (C) Triinupohlak, Wikimedia Commons