Magyar Természet Napja 2018

Magyar Természet Napja 2018
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a WWF Magyarország a Magyar Természet Napja alkalmából Közösen a természet védeleméért címmel kiállítást és beszélgetést szervezett. Az érdeklődők május 25-én a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretében találkozhatnak a civil szervezetekkel.

2015 óta minden évben május 22-én ünnepeljük a Magyar Természet Napját, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink megóvásának fontosságára.

Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója a kiállítás megnyitójában kiemelte, hogy a biológiai sokféleség és a minket körülvevő ökoszisztémák állapota és csökkenése közvetlenül kihat az emberi életre. Ehhez kapcsolódóan nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a földi élet megóvása utódaink részére mindannyiunk erkölcsi kötelessége.

„A biológiai sokféleség csökkenését csak úgy lehet megállítani, ha csökkentjük a természeti erőforrások használatát és több teret hagyunk a természetes folyamatoknak. Ehhez át kell alakítanunk a termelési-fogyasztási rendszerünket és a különböző ágazatokba integrálni kell a természetvédelem szempontjait – mondta el a kiállítás megnyitóján Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

A mai rendezvényen az előadók azt hangsúlyozták: rendkívül fontos és közös ügyünk a helyi természetvédelem. Az Őrzők – közösen a természet védelméért kiállítás és a beszélgetés is jól mutatta, hogy bár Európa-szerte számtalan különböző problémával állunk szemben a természetvédelem területén, mégis saját, egyéni szintünkön mindannyian tehetünk a természet megóvásáért.

„Nem véletlen, hogy a Magyar Természet Napja egybeesik a Biológiai Sokféleség Világnapjával. Ez a nap lehetőséget ad a hazai természeti értékek sokszínűségének megismerésére. Fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel az értékekkel és óvjuk is azokat, hiszen csak egyetlen bolygónk van” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

„Ahhoz, hogy érdemi eredményeket érjünk el a biológiai sokféleség megőrzésében nagyon kevés, ha csak a természetvédelemmel hivatásosan foglalkozók küzdenek. Mindenkinek tennie kell a saját környezetében, változtatnia a saját életmódján és ezzel hozzájárulni a változáshoz a világban. A folyamat segítésében kiemelkedő jelentősége van az önkéntes alapon szerveződő kisebb-nagyobb helyi csoportoknak, mert tennivaló mindenhol akad akár a nagyvárosok szívében is.” – mondta Lendvai Csaba az MME Budapesti Helyi Csoportjának titkára.

A Magyar Természetvédők Szövetsége – Őrzők – Közösen a természet védelméért, valamint a hozzá kapcsolódó Élet a vízparton kiállítás 2018. június 22-ig látható az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában.

A Magyar Természet Napját kezdeményező három civil szervezet szemléletformáló sátrakkal részt vesz 2018. május 25-én, pénteken a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon is, ahol érdekes kiállításokkal, természetvédelmi játszóházzal várják az érdeklődőket.