Bolgár tüntetések a Pirin Nemzeti Park megóvásáért

Bolgár tüntetések a Pirin Nemzeti Park megóvásáért

A bolgár EU elnökség kezdetén tüntetések zajlottak a Pirin Nemzeti Parkba tervezett síközpont és fakivágások ellen

Többezer tüntető vonult az utcákra tegnap Szófiában és 15 további bolgár városban, hogy felemelje szavát a Pirin Nemzeti Parkba tervezett síközpont és az üzleti célú fakitermelés ellen, ugyanis véleményük szerint az engedélyezési eljárást átjárta a korrupció és a döntés nem a hatályos törvények szerint született meg. A tüntetések egybeesnek az EU biztosok látogatásával, akik most érkeztek Szófiába a bolgár EU elnökség megnyitó ünnepségére.


Az utcai tüntetések folyamatosan nőttek 2017. december 28-a óta, amikor is a kormányzat engedélyt adott beruházás és a fakitermelés kiterjesztésére, amely a Pirin Nemzeti Park 400 km2-ének majdnem a felét, több mint 48%-át érintené.

A bolgár tüntetésekhez tegnap más európai városban, pl. Brüsszelben és Londonban is csatlakoztak. A tüntetéseket számos bolgár környezetvédő szervezet támogatja, köztük a Föld Barátai Bulgária, akik a kiadott engedély visszavonását, valamint az azt aláíró környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Neno Dimov lemondását követelik.

„A bolgár kormány magyarázkodni kényszerül a tüntetések miatt, hiszen épp most veszik át a soros EU elnökségét, miközben az emberek pedig az utcára vonulnak és tiltakoznak a döntésük ellen, amely tönkre tenné az egyedülálló természeti értékekkel bíró, EU által is védettséget élvező nemzeti parkot. Az embereknek elegük van azokból a korrupt döntésekből, amelyek különböző üzleti érdekeket szolgálnak. Európa szeme most Bulgárián van, és reméljük, az ország ennek megfelelően megvédi az emberek környezethez való jogait, és megőrzi a természeti értékeket a jövő számára” – mondta Danita Zarichinova, a Föld Barátai Bulgária képviselője.

Pirin egyedülálló természeti értékeit az UNESCO is elismerte és uniós védettséget is élvez, olyan fajoknak ad otthont, mint pl. a barnamedve, farkas, ritka bagoly- és harkályfajok, és több mint 70, csak itt található, endemikus növény, és itt található Bulgária legidősebb, 1300 éves fája is.