Európa szénmentesen – készüljünk fel időben a széntől való függetlenedésre itthon is

Európa szénmentesen – készüljünk fel időben a széntől való függetlenedésre itthon is
A mai napon 28 ország civil szervezetei indítják el az „Európa szénmentesen” kampányt, amely elősegíti a szén kivezetését és egy nem légszennyező, éghajlatbarát, megújuló energia alapú energiamix kialakítását. Ehhez csatlakozik a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) induló „Igazságos fejlesztés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” programja is.

Ahogyan a fűtési szezon kezdődik, a levegő érezhetően szennyezettebbé válik. Az Európa szénmentesen kampány keretében készült modellezés alapján 2015-ben az EU szénerőművei legalább 19500 felnőtt korai haláláért és 10 ezer krónikus hörghurutért voltak felelősek. A szénégetés egészségügyi költségei hasonlóan megdöbbentőek, kb. 54 milliárd euró volt 2015-ben(1).

"Európa 2030-ra kiválthatja a szenet. Hollandia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Portugália és Olaszország már elkötelezte magát, hogy legkésőbb 2030-ig szénmentes lesz. Arra hívjuk fel a kormányzatokat, városokat, vállalatokat, bankokat és befektetőket, hogy terveikben váltsák ki a szenet, és jelentsék be még a jövő évi lengyelországi ENSZ klímacsúcs előtt.” - mondta Kathrin Gutmann, az Európa szénmentesen kampányigazgatója.

"Az MTVSZ helyi érdekképviseleti csoportokkal, szervezetekkel együttműködésben azon dolgozik, hogy igazságos fejlesztési tervet segítsen elő a korábban szénipartól függő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és hogy a csoportok időben felkészülhessenek az elkerülhetetlen szénfüggetlenségre. Ennek keretében a lakosság számára hozzáférhető szigetelési, fűtési alternatívákat mutatunk, és olyan akcióprogramokat javaslunk, amelyek hozzájárulnak a helyi energiaszegénység, munkanélküliség és elvándorlás leküzdéséhez, kiküszöbölve a helyi lignit-égetés okozta súlyos légszennyezést és egészségkárosodást.” – foglalta össze az MTVSZ induló programját Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

Az Európa szénmentesen kampányról és az egészségügyi modellről bővebben angolul:

http://bit.ly/2xJxcRU

 

Jegyzetek:

(1) Ld. www.beyond-coal.eu/data/