Lépések a fenntarthatóság felé (?) - A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia megvalósulását értékelő műhelybeszélgetés

Lépések a fenntarthatóság felé (?) - A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia megvalósulását értékelő műhelybeszélgetés

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) feladata ebben az évben tájékoztatni az Országgyűlést a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia megvalósulásának irányába tett lépésekről, elkészül a 2015-16-os éveket értékelő második előrehaladási jelentés.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és a Magyar Természetvédők Szövetsége 2017. május 10-én Budapesten műhelybeszélgetést szervezett, melynek a célja az volt, hogy a készülő jelentés minél több véleményt tartalmazzon a lehető legszélesebb szakterületi, partnerségi körből.

Az NFFT titkára, dr.Bartus Gábor emlékeztetett arra, hogy a ma fenntarthatósága a kulcsa a holnap jólétének, s Magyarország a nemzeti erőforrásaink számos területén észlelhető gyengeségeire már a 2013-14-es éveket értékelő első előrehaladási jelentés is felhívta a figyelmet. Ugyanakkor, ahogy azt szintén az első előrehaladási jelentés bemutatta, lehetséges a nemzeti erőforrásaink tudatos fejlesztése, ahogy ez például a hosszú távon egyre inkább kiszámítható és következetes népesedéspolitikában vagy a prudens költségvetési politikában megnyilvánult.

Az NFFT titkára szerint azért különösen fontosak az ilyen, maihoz hasonló konzultációk az előrehaladási jelentés elkészítésének folyamatában, mert számos jelenséget és trendet a statisztikai mutatókban tükröződő makroadatok nem tudnak kellő árnyaltsággal tükrözni, az emberek mindennapi tapasztalatai rendkívül fontos és érzékeny jelzői a fenntarthatóságnak. „Ezért járunk az ország sok pontján, s találkozunk a családok, a civil és szakmai szervezetek képviselőivel, polgármesterekkel és gazdálkodókkal” – hívta fel a figyelmet a széles körű konzultációk és a nyílt párbeszéd fontosságára Bartus Gábor.

A fórum másik szervezője, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke, Farkas István elmondta, hogy örömmel tapasztalták a nagyfokú érdeklődést a fórum iránt. A több mint 100 résztvevő bizonyítja, hogy jelentős társadalmi igény van a fenntarthatóság ügyeinek megismerésére, ezért a magyar döntéshozóknak komolyabban kell foglalkozniuk ezekkel a kérdésekkel.


A konferencián elhangzott előadások innen letölthetők:

Nobilis Márió: Társadalmi erőforrások
Jász Krisztina: A humán erőforrások legfontosabb jellemzői
Halmos Gergő: Természeti erőforrások
Baritz Sarolta Laura: Gazdasági erőforrások