Átláthatóbbá tenné az Európai Parlament az adóparadicsomokat

Átláthatóbbá tenné az Európai Parlament az adóparadicsomokat
A Magyar Természetvédők Szövetsége üdvözli az Európai Parlament döntését, mely lehetővé tenné, hogy megismerhető legyen az összes cég és vagyonkezelő tényleges tulajdonosa. Most a tagországokon a sor, hogy a Parlament mellé álljanak és biztosítsák az adóparadicsomok nagyobb átláthatóságát.


Számos botrány – köztük a Panama-iratok – hívta fel a figyelmet az adóparadicsomok homályában megbújó adózatlan vagyonok hihetetlen méretére, de a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés is megköveteli a nagyobb átláthatóságot. Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris, valamint az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága ezekre reagálva szigorította meg az Európai Bizottság pénzmosás elleni irányelvét és javasolja, hogy nyilvános adatbázisból legyenek megismerhetőek a cégek és vagyonkezelők tényleges tulajdonosai [1].

A következő hónapokban fogja az Európai Parlament, a Bizottság és a Tanács véglegesíteni az irányelvet, melyben kulcsfontosságú, hogy a tagállamok ne lépjenek vissza a mostani parlamenti döntéstől.

"Véget kell vetnünk annak az időszaknak, hogy multinacionális vállalatok, vagyonkezelők erőfölényükkel visszaélve elkerülik az adófizetést, amit az állampolgároknak, helyi kisvállalkozásoknak kell kipótolniuk. Az Adóigazságosság Hálózat szerint hazánk az elmúlt 3 évtizedben több mint 240 milliárd dollár adót veszített az adóparadicsomokba folyó pénzek miatt [2]. Ez a folyamat ma is tart. Az IMF adatai szerint a Magyarországról kimenő közvetlen tőkebefektetések célországai között az első három ország adóparadicsom: Svájc, Luxemburg, és a 150 ezres népességű likőrjéről is híres Curacao. [3]” – mondta Éger Ákos a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

 

[1] http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=IM-PRESS&reference=20170227IPR64164&language=EN&format=XML

[2] http://www.taxjustice.net/2014/01/17/price-offshore-revisited/

[3] http://data.imf.org/?sk=40313609-F037-48C1-84B1-E1F1CE54D6D5&sid=1482331048410&ss=1410469433565