Hajrá Miniszterelnök Úr! Mondjon nemet a CETA-ra is!

Hajrá Miniszterelnök Úr! Mondjon nemet a CETA-ra is!

A Magyar Természetvédők Szövetsége arra biztatja Orbán Viktor magyar kormányfőt, hogy hazánk érdekeit első helyre téve vonuljon ki a kanadai-EU szabadkereskedelmi megállapodásból.


Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke első munkanapján kiléptette az USA-t a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményből (TPP). Ezt Orbán Viktor egy konferencián úgy értékelte, hogy a „multilaterizmusnak (sokszereplős politikai megállapodások rendszere) vége, helyette egy bilaterális (kölcsönösségen alapuló) korszak köszöntött be”. A kormányfő már az USA-EU szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP) is temette, szerinte „új megállapodást kell kötni az Egyesült Államokkal a "hamvába halt" szabadkereskedelmi megállapodás helyett, az ugyanis nem jön létre.”

A természetvédők üdvözlik, hogy a Miniszterelnök véget akar vetni a káros TTIP kezdeményezésének. Biztatják a kormányfőt, hogy Magyarország hátráljon ki a TTIP előszobájának számító kanadai-EU szabadkereskedelmi megállapodásból is, amely számos szakértő szerint veszélyezteti hazánk mezőgazdaságát, kiemelten az agrárium génmódosítás-mentességét. Az egyezmény túlhatalmat adna a multinacionális cégeknek, hogy antidemokratikus bírósági eljárásokban pereljék az egészség- és környezetvédelemért küzdő kormányokat. Bár ezt az egyezményt aláírta már a magyar kormány a liberális kanadai kormánnyal, még van lehetőség, hogy a magyar képviselők az Európai Parlamentben megakadályozzák a hatálybalépést. A másik lehetőség a Magyar Országgyűlés előtt van: megtagadhatja a szerződés ratifikációját, így megmentve hazánkat és Európát ettől a káros szerződéstől.

Miniszterelnök Úr! Önön a világ szeme: tegye első helyre a magyar emberek érdekeit és akadályozza meg a CETA hatálybalépését - kérik a természetvédők a kormányfőt.