Ne vásárolj semmit! nap

Ne vásárolj semmit! nap

Minden év november utolsó péntekjén tartják a nemzetközi „Ne vásárolj semmit” napot. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyasztói társadalom problémáira. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Bors Alapítvány ezért ma arra kérte az embereket, hogy egyáltalán ne vásároljanak.


Az 1990-es években elindult „Ne vásárolj semmit!” napot azért „ünnepelték”, hogy rámutassanak a túlfogyasztásra, a tudatos vásárlási szokások fontosságára. A hamarosan kezdődő adventi időszak sajnos egyre inkább átalakul, és ma már nem az ünnep várásáról, hanem sok esetben a minél nagyobb és drágább ajándékok beszerzéséről szól – mondta a Bors Alapítvány kuratóriumi elnöke, Cselószki Tamás.

A természetvédők akciója arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy az év minden napján a vásárlás előtt gondolják meg, hogy valóban szükségük van-e a megvásárolni kívánt termékre és csak akkor vegyék meg, ha az valóban szükséges. Ha vásárlás mellett döntenek, akkor is mindenképp keressék a helyi, hazai árucikkeket, az idény zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a méltányos kereskedelemből és ökológiai gazdálkodásból származó termékeket. A szervezők az akciónap keretében jelképesen lezárták az egyik bevásárlóközponthoz vezető utat, és szórólappal, pénztárca-zárjeggyel kérték a járókelőket arra, hogy „álljanak ellen a vásárlás kísértésének”.

„Örülnénk, ha legalább ezen a napon minél többen elgondolkodnának a vásárlási szokásaikon, és amennyiben a „túlfogyasztás” jeleit látják magukon, megpróbálnának lépésről-lépésre kiszabadulni a fogyasztói társadalom ördögi köréből. Sokkal boldogabbak lennénk, ha a felesleges dolgok vásárlásával töltött időt kirándulásra, olvasásra, beszélgetésre, és egyéb, valódi örömet hozó tevékenységre, kikapcsolódásra fordítanánk. Kezdjük el még ma! ” – buzdított a változtatásra Kapitányné Sándor Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.


A Magyar Természetvédők Szövetsége vásárlási tippjei az év 365 napjára:

1. Elsőként érdemes végiggondolni, hogy valóban szükségünk van-e a megvásárolni kívánt termékre. Ehhez nagy segítséget nyújthat egy bevásárló lista, így kisebb a csábítás, hogy olyasmit vegyünk, amit aztán csak kerülgetünk, vagy élelmiszer esetén kidobunk, mert megromlik, mielőtt elfogyaszthatnánk.

2. Ha a vásárlás mellett döntünk, mindenképp nézzük meg, hogy a termék honnan származik, keressük a helyi termékeket, hiszen ebben az esetben a hazai gazdaságot támogatjuk és nem mellesleg a szállításból eredő környezetszennyezés is jóval alacsonyabb.

3. Nagyon fontos, hogy idény gyümölcsöket és zöldségeket vásároljunk. Bizonyára mindannyian kóstoltunk már paradicsomot és földi epret decemberben, de azok zamata, vitamintartalma meg sem közelíti a nyáron termettekét, arról nem is beszélve, hogy igen gyakran a külföldről származó gyümölcsökön, zöldségeken növényvédőszer-maradványok, tartósítószerek mutathatók ki.

4. Keressük a környezetkímélő gazdálkodásból, illetve méltányos kereskedelemből származó bio és fair trade termékeket, amelyek előállítása során óvják a környezetet és a termelők megélhetését is biztosítják.