Állampolgárok termelhetnék meg az EU áramszükségletének 45%-át 2050-re

Állampolgárok termelhetnék meg az EU áramszükségletének 45%-át 2050-re


A Föld Barátai Európa (magyar tagja a Magyar Természetvédők Szövetsége), a Greenpeace, az Európai Megújuló Energia Szövetség és a REScoop.eu megbízásából készült friss kutatás [1] szerint: az energiarendszer demokratizálásával az EU 2050-re átállhatna 100%-ban a megújuló energiák használatára, mégpedig úgy, hogy az uniós áramszükséglet felét közösségek, háztartások állítják elő. Ez biztosítaná az európai energiarendszer szén-dioxid semlegességét és az energia mainál jóval hatékonyabb felhasználását. A zöld szervezetek azt várják a döntéshozóktól, hogy még 2016-ban fogadjanak el egy közösségi energiatermelést támogató uniós szabályozást.

 


A Greenpeace, a Föld Barátai Európa, az Európai Megújuló Energia Szövetség és a REScoop.eu megbízásából kutatást készített a CE Delft környezetvédelmi kutatóintézet, hogy felmérje a közösségi energiatermelésben rejlő lehetőségeket. A kutatás már meglévő uniós adatokat használ és emellett számításba veszi az aktuális gazdasági helyzetet, valamint a megújuló energiaforrásokkal és a klímavédelemmel kapcsolatos attitűdöket.

A kutatás eredményei azt mutatják: a megújuló energiahordozókra való átállásban kulcsszerep jut a fogyasztóknak. Közösségi energiatermeléssel [3] 2050-re az Európai Unió elektromos áramának 45%-át állíthatnák elő az állampolgárok megújuló energiából.

 

„Az európai energiarendszer forradalmasításának az a lényege, hogy visszavesszük az energiatermelést a nagy energiaszolgáltatóktól és a bolygó szempontjait tesszük az első helyre. Ehhez mind uniós szinten, mind a tagállamok nemzeti jogalkotásában rögzíteni kell az állampolgárok jogát a megújuló energia előállításához.” - mondta Molly Walsh, a Föld Barátai Európa közösségi energiakampány-felelőse.

 

"A jogszabályoknak a megújuló energiatermelésre hajlandó, az energiatakarékosságot szem előtt tartó állampolgárokat kéne támogatniuk, a nagy és szennyező áramszolgáltató cégek helyett.” jelentette ki Tara Connolly, a Greenpeace EU energiapolitikai tanácsadója.

 

A kutatást megrendelő szervezetek olyan keretrendszer felállítását szorgalmazzák, amely védelmet és támogatást nyújt az Európai Bizottság energiauniós csomagjának lényegi elemét képező közösségi energiatermelőknek. Ennek az alapjait már 2016-ban meg lehetne teremteni uniós szinten a Megújuló Energia Irányelv felülvizsgálatával és az új Energiapiaci Modell megfelelő kialakításával.



A tanulmány elérhető: bit.ly/energycitizenstudy

A tanulmánnyal kapcsolatos további háttéranyagok letölthetők: bit.ly/energycitizensbrief

www.mtvsz.hu/kozossegi_energia