Konkrét lépéseket várnak magyar civilek a kormánytól a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítására

Konkrét lépéseket várnak magyar civilek a kormánytól  a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítására

Az egymással összefüggő pénzügyi, környezeti, klíma válságsorozatok és újabban a menekültügyi válság rá kell, hogy ébressze a döntéshozókat: az eddig járt út zsákutcába vezetett. Az új úthoz jelenthet közös alapot, hogy az ENSZ a hétvégén elfogadja új nemzetközi programját - benne a Fenntartható Fejlődési Célokat. A program sikeres magyar megvalósítása érdekében a HAND Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség (HAND) és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) javaslatcsomagot készített a kormány számára, amelynek fő elemei: a tünetek helyett a problémák okainak kezelése, a hazai és nemzetközi fejlesztési célok koordinációja, valamint ezekre elkülönített források rendelkezésre bocsátása.


A globalizált világban az eddig alkalmazott megoldások zsákutcába vezettek. A gazdasági válság megoldása nem lehet a környezet kizsákmányolására épülő további gazdasági növekedés hajszolása. A migráció okainak kezelése vezethet csak megoldáshoz, amit szakmai szervezetre kell bízni, s arról nemzetközi szinten kell egyeztetni. A fejlődő országok segítése sem jelentheti a fenntarthatatlan nyugati gazdasági-társadalmi szerkezet minden országra történő ráerőltetését, miközben az szétveri a helyi közösségeket.

Többek között ezeknek a problémáknak a megoldását célozza az ENSZ „Világunk átalakítása: a fenntartható fejlődés 2030-ig szóló programja”, melyet az ENSZ Közgyűlése várhatóan elfogad a 2015. szeptember 25-27. között tartandó magas szintű plenáris ülésén New Yorkban. Óriási eredmény, hogy a következő 15 évre egy program foglalja össze a teendőket, az eddig külön kezelt fejlesztési és fenntartható fejlődési programok után. Ezáltal megnyílik az út, hogy a problémákat rendszerszemléletben, a hajtóerőket és okokat kezelve próbáljuk közösen megoldani.

A program minden ország számára határoz meg mind belföldi, mind nemzetközi feladatokat 17 célban összefoglalva, például a szegénység, éhezés, klímaváltozás, egészség, oktatás, természeti erőforrások felhasználása területén. A problémák kezelése nem tűr halasztást, ezért a HAND Szövetség és a Magyar Természetvédők Szövetsége már most elkészítette elvi és konkrét javaslatait a Fenntartható Fejlődési Célok sikeres hazai megvalósítás érdekében a kormány számára [1].

„Ahhoz, hogy sikeresen tudjunk segíteni a rászorulókon hazájukban, szükséges lenne kétoldalú, azaz helyben segítő programok kidolgozására, ezt akár befektetésnek is tekinthetjük, ami a presztízs értéken túl középtávon piaci hasznot is hordozhat. Az ilyen tudatosan tervezett kétoldalú fejlesztésre költött források folyamatosan szűkülnek Magyarországon, ezt tükrözi a felelős kormányzati intézmény, a Külgazdasági és Külügyminisztérium költségvetésében a nemzetközi fejlesztésre fordítandó pénzek évek óta tartó radikális csökkenése is, ami így mára a 2004-es 1.4 milliárdról 23 millió forintra csökkent.” – jelentette ki Gedeon Tímea, a HAND Szövetség ügyvezetője.

„Az emberiség már meghaladta bolygónk eltartóképességét, ezért szabályozni kell a természeti erőforrások felhasználását mind globálisan, mind hazánkban. Mindenki számára elérhető anyag és energiatakarékos termelési és fogyasztási szerkezetre kell áttérni, amely új lökést adhat a gazdaságnak, miközben a környezeti problémákat is csökkenti. Azonban a technikai megoldások csak a tüneteket kezelik, az új utat egy bölcsebb és erkölcseiben is megújult társadalom alapozhatja csak meg. Ez nemcsak jobb és több technikára, hanem azok bölcs használatára, mértékletességre, igazságosságra, az emberek közötti szeretet és bizalom újrateremtésére,a környezet értékeinek megbecsülésére és fenntartható használatára kell épüljön.” – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

A program és a válságok sikeres kezelése a kormányzaton belül is hangsúlyt kell kapjon, melyre a HAND Szövetség és az Magyar Természetvédők Szövetsége javaslata a következő:

  • A kormány egy erős felhatalmazással rendelkező koordináló szervezet hozzon létre, amely felelős a hazai és nemzetközi fenntartható fejlesztési és fejlődési célok megvalósításáért.
  • A Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinációs szerepének és szakmai irányításának megerősítésére van szükség a nemzetközi fejlesztéspolitika területén.
  • Javasoljuk a természeti erőforrások védelmével kapcsolatos feladatokat a gazdasági ágazatirányításért felelős kormányhivataloktól független, önálló minisztériumban összpontosítani.

Agenda 2030: Fenntartható Fejlődési Célok javaslatok a magyarországi sikeres megvalósításhoz


Háttéranyagok a javaslatcsomaghoz:

A Fenntartható Fejlődési Célok koherens, átfogó, a problémák hajtóerejére ható megvalósításának lehetőségei 

 Agenda 2030: Fenntartható Fejlődési Célok javaslatok a magyarországi sikeres megvalósításához - ANGOLUL