Megünnepelték a Magyar Természet Napját!

Megünnepelték a Magyar Természet Napját!

Pénteken megtartották minden idők első Magyar Természet Napját! A Biodiverzitás Világnapjával egy időben tartott ünnep a hazai természeti értékekre hívja fel a figyelmet. Az alapítók, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország színes programokkal fogadták a Margit-szigeten a rossz idő ellenére szép számban érkező érdeklődőket. Az ünneplés mellett a cselekvésre hívás is helyet kapott.


A három természetvédelmi szervezet tavaly kezdett aláírásgyűjtésbe azért, hogy a dedikált napot létrehozzák. A jeles alkalom célja az volt, hogy a hazai természeti értékeinkre irányítsa a figyelmet és megőrzésükre koncentráljunk. A kezdeményezést tizenötezer ember írta alá néhány hét alatt. A jeles nap dátumául a Biodiverzitás Világnapját választották, hiszen ezt a fontos ünnepet itthon eddig kevésbé követték aktív megmozdulások.

„Alapvetően a jeles nap célja, hogy mostantól legalább egy napon az évben kifejezetten a magyar természeti értékekre gondoljunk, és védelmükre összpontosítsunk. Szeretnénk, ha országos szinten lennének megmozdulások a jövőben, sok közösség teremtené meg magának a Magyar Természet Napjához kötődő programokat és eseményeket.” – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

A jeles napot a Természet egyik legnagyobb ajándékával ünnepelte: esővel köszöntötte az érdeklődőket. Bár ez számunkra kevésbé tette élvezetessé a rendezvényt, a növényeknek mindenképpen kedvezett. A borús idő ellenére valódi gyermekhadsereg árasztotta el a Holdudvart.

 „A magyar természeti értékek védelme mindannyiunk közös feladata. Ezt mind hazai, mint európai szinten fontos a megfelelő jogszabályi háttérrel is lehetővé tenni. Ezen dolgozunk most is, és ezen fogunk dolgozni a jövőben is.” – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

„Az európai jogszabályok jelenlegi helyzete nem stabil. Egy Európai Bizottság által kiírt társadalmi bevonás most lehetőséget nyújt, hogy mindannyian hozzájáruljunk ennek megerősítéséhez. Ezért a magyartermeszet.hu weboldal nem tűnik el, a hazai természeti értékek mindenkori védelmét fogja szolgálni, ahol mindenki hozzá is járulhat ehhez!” – fejezte be Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Így hát az ünneplés mellett arra is felhívták a figyelmet a természetvédők, hogy nem dőlhetünk hátra, természeti kincseink minden eddiginél fontosabbá váltak és sérülékenyek. A következő generációk jövőjének biztosítása csak ezen kincsek védelmével lehetséges!

www.magyartermeszet.hu