Sajtómeghívó - Globális akciónap a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények ellen

Sajtómeghívó - Globális akciónap a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények ellen

A transzatlanti és a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmények elleni globális akciónap keretében 2015. április 18-án, szombaton Budapesten látványos demonstrációt szervez a GATE Zöld Klub, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Valódi Demokráciát Most! és a Védegylet.



A globális akciónaphoz köthetően szombaton San Franciscótól Budapesten át Sidney-ig világszerte több mint 550 megmozdulás lesz, amelyeken az érintett országok polgárai tiltakoznak a tervezett EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP), az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) és a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény (TPP) ellen.

Hazánkban Budapesten, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden lesznek demonstrációk. Budapesten a szervezők Szabadtéri TTIP Szabadegyetem keretében ismertetik a tervezett szabadkereskedelmi egyezmények várható káros hatásait. Ezen felül mindhárom helyszínen aláírásokat gyűjtenek a Stop TTIP európai polgári kezdeményezés keretében a TTIP és a CETA megakadályozásáért. A fővárosi eseményt utcaszínház és slam poetry is színesíti, valamint várhatóan előadást tart, illetve beszédet mond Lányi András szociológus, Tamás Gáspár Miklós filozófus, valamint a szervező és a támogató szervezetek képviselői.

A fővárosi rendezvény tervezett programja:

Időpont: 2015. április 18. szombat, 15.00-19.00

Helyszín: Budapest V., Deák tér

15.00-16.00 gyülekezés

Folyamatosan: aláírásgyűjtés, szórólaposztás, szabadtéri TTIP-szabadegyetem a "szabadkereskedelmi" egyezményekről (előadók: Lányi András szociológus; Simon Gergely, Greenpeace CEE regionális vegyi szakértő, Fidrich Róbert, MTVSZ programvezető)

16.00-17.00: utcaszínház, slam poetry (Molnár Péter), dobolás, beszédek (Lányi András szociológus; Tamás Gáspár Miklós filozófus; Szilágyi József, EVDSZ elnök; Fidrich Róbert, MTVSZ programvezető) 17.00-19.00: aláírásgyűjtés, szórólaposztás, TTIP-szabadegyetem

17.00-19.00: aláírásgyűjtés, szórólaposztás, TTIP-szabadegyetem

Szervezők: GATE Zöld Klub, Magyar Természetvédők Szövetsége, Valódi Demokráciát Most! (Occupy Hungary), Védegylet

Az akciónapot támogató szervezetek: ATTAC Magyarország Egyesület, EVDSZ - Egyesült Villamosenergia-Ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Greenpeace Magyarország Egyesület, Greenprofit.hu szerkesztősége, LeMonde Diplomatique Magyar Kiadás szerkesztősége, Zöld Pók Alapítvány

A Budapesti akciónap facebook oldala: https://www.facebook.com/events/661033557336002/


A pécsi akciónap szintén 15 órától kezdődik.

Helyszín: Pécs, Tettye

https://www.facebook.com/events/1429635570665333/

 

A szegedi akciónap szombaton 17 órakor kezdődik.

Helyszín: Szeged, Dugonics tér.

https://www.facebook.com/events/379939285523267/

 

A tervek szerint a nyíregyházi akciónap 16 órától kezdődik.

Helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér

https://www.facebook.com/events/1609024942675473/

 

A globális akciónap nemzetközi honlapja: https://www.globaltradeday.org/

Twitter kulcsszavak: #A18DoA #April18DoA #StopTTIP


Mind a négy helyszínen szeretettel várjuk a sajtó képviselőit!