Európa: a palagáz-láz nem indokolt!

Európa: a palagáz-láz nem indokolt!

A jogi szabályozás szigorítása szükséges, hogy megelőzzük itthon is a nem hagyományos szénhidrogének, köztük a palagáz kitermelésével járó súlyos környezeti és társadalmi károkat. Ez az üzenete a Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerei által szervezett nemzetközi fórumnak, melyen két rangos argentin palagáz-szakértő osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.

 

A palagázt több döntéshozó tévesen tartja áthidaló és kiegészítő lehetőségnek olyankor, amikor a megújuló energiák jövőbeli növeléséről beszélnek.

 

Az egyesült államokbeli jelentések és az argentin tapasztalatok is ráébresztenek, hogy a palagáz nem alkalmas az átmenetet segítő szerepre. Éppen ellenkezőleg, a palagáz hátráltatja a megújuló energia használatának terjedését és az Uniós éghajlatvédelmi és energiahatékonysági tervek megvalósítását.

 

"A palagáz-készletek rendre túlbecsültek. Az európai kedvezőtlenebb földtani viszonyok és a nagy népsűrűség miatt az intenzív, tőkeigényes technológiájú palagáz-kitermelés még az ipari vélemények szerint is problémás gazdaságilag, és csak évtizedek múlva fejlődhetne fel számottevő szintre. Ehelyett addigra Európa gazdaságainak már inkább megújuló energiaforrás-alapúvá kellene válniuk." – értékelte a helyzetet Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlatvédelemmel és energiapolitikával foglalkozó programvezetője.

 

Ha a tagállamok úgy döntenek, hogy mégis elkezdik, illetve továbbviszik a feltárási és kitermelési terveket, akkor a lakosságot és a környezetet érintő károk megelőzését a jelenleginél szigorúbban kell biztosítani. Ezért is készített az Európai Bizottság a lakossági vélemények és uniós jelentések alapján egy ajánlást, amelyet július végéig a tagállamoknak be kell építeniük a szabályozásukba.

 

„Argentína Neuquén régiójában csak a 90-es években 900 millió USD környezeti kárt okozott az olaj- és gázipar. Az argentin nem-hagyományos szénhidrogén-fejlesztések problémái több mint egyharmad magyarországnyi területen jelentkeznek. Az argentin példa azt mutatja, hogy ha a cégek elé nem állítanak szigorú szabályozást, vagy könnyű azok alól kibújni, akkor súlyos, visszafordíthatatlan kár érheti a lakosságot és környezetet. A vízkincs, a sokszínű természetvédelmi területek és a helyi lakosság jólléte olyan gazdaságilag is fontos értékek, amelyet nem szabad rövid távú hasznokért, álmegoldásokért odadobni.” – mondta Diego di Risio, politikatudományi szakértő, az argentin Observatorio Petrolero Sur társalapítója.

 

Letölthető anyagok:

Palagáz Argentínában (4 oldalas összefoglaló az új jelentésből)

Nem hagyományos szénhidrogének és szabályozásuk az EU-ban - friss helyzetelemzés

A 2014. május 26-i budapesti palagáz fórum rövid jegyzete: Fórum-jegyzetek és a fórum programja (pdf)

  • Az argentin szakértők előadásai: 
Diego di Risio előadása (pdf)
Carolina Garcia előadása (pdf)