A környezetpolitika megerősítését kérik a civilek Orbántól

A környezetpolitika megerősítését kérik a civilek Orbántól

Országos zöld civil szervezetek levélben kérik Orbán Viktort, hogy az új kormányzati struktúrában erősítse meg a környezetügyet és állítsa vissza a környezetvédelmi tárca egységét és önállóságát.


Hat országos civil környezetvédő szervezet (Greenpeace Magyarország, Levegő Munkacsoport, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Védegylet, WWF Magyarország) levelet[1] intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben a környezetügy fontosságára hívták fel a figyelmet és a kormányzati struktúra újragondolására kérik.

A civilek arra hivatkoznak, hogy több hazai és nemzetközi stratégiai dokumentum[2] figyelmeztet az éghajlatváltozás elleni fellépés, a környezet, a természet megvédésének sürgető voltára. Emlékeztetnek arra, hogy bár az Alaptörvény elvben magas szinten garantálja a természeti erőforrások védelmét és az egészséges környezethez való jogot, az előző négy éves kormányzási időszak alatt a környezet- és természetvédelem jogi és intézményi helyzete romlott.

A környezetvédők szerint a jelenlegi helyzet nemcsak a jövő nemzedékek lehetőségeit rontja, de a ma élők egészségét is veszélyezteti és akadályozza a gazdasági kibontakozást.

A civilek azt javasolják a miniszterelnöknek, hogy erősítse meg a környezetügy kormányzati képviseletét és állítsa vissza az egységes és önálló környezetügyi tárcát. Lényegesnek tartják az átláthatóság és a társadalmi részvétel biztosítását is.

A környezetvédők a kormányprogram kialakításához egy részletes környezetpolitikai javaslatcsomagot[3] is elküldtek, amelyet 66 civil szervezet támogat.

Hasonló céllal írt levelet a napokban a miniszterelnöknek a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom képviselőiből álló Országos Környezetvédelmi Tanács is[4].