Civil levélkampány és tüntetés a paksi bővítés ellen

Civil levélkampány és tüntetés a paksi bővítés ellen

Hat országos zöld civil szervezet levelet intézett az országgyűlési képviselőkhöz, hogy ne támogassák a paksi bővítéssel kapcsolatos megállapodást. A civilek az állampolgárok csatlakozását várják a levélhez és február elsejére tüntetést hirdetettek meg.

 
Az Energiaklub, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks vobiscum? és a Védegylet arra kéri az állampolgárokat és a civil szervezeteket, hogy küldjenek levelet az országgyűlési képviselőknek. A levélküldés megkönnyítésére létrehozták a www.pakskontroll.hu weboldalt.

Követelésük nyomatékosítására február elsején, szombaton 15 órakor demonstrációt tartanak Budapesten a József nádor téren, ahová mindenkit várnak, akik elutasítják a paksi megállapodást.

A civilek szerint az új paksi atomerőmű minden idők legdrágább hazai beruházása lenne és tovább növelné Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét. Az olcsó paksi áram mítosz csupán, a beruházás csak a jelenleginél lényegesen magasabb energiaárak mellett térülne meg. Az uniós országok többségét a súlyos kockázatok a fukusimai katasztrófa óta elriasztják új atomerőművek építésétől, illetve néhányan a régiek bezárása mellett döntöttek. A beruházás miatt nem lesz pénz az energiarendszer korszerűsítésére, mert a hatékonyságjavítás, a takarékossági intézkedések, az egyre olcsóbbá váló megújuló források fokozott bevonása helyett az energiatermelés legveszélyesebb és legdrágább módjára költene az ország.

A szervezetek hangot adtak véleményüknek, hogy sietségre semmi ok, mivel a jelenlegi legöregebb paksi blokk is 2032-ig termelhet. Az elhamarkodott döntés csak nehezen kezelhető túltermelési, szabályozási és értékesítési gondokat okozna. A szervezetek aláhúzták, hogy az energetika rohamos fejlődése évről évre új helyzetet teremt a természeti erőforrások fenntartható és költséghatékony használata terén, melynek előnyeit egy elhamarkodott döntés esetében nem élvezné Magyarország.