Fenntartható vagy fenntarthatatlan fejlődés felé haladunk?

Fenntartható vagy fenntarthatatlan  fejlődés felé haladunk?
„Fenntartható társadalom – merre haladunk?” címmel rendeztünk konferenciát további állami és környezetvédelmi civil szervezetek bevonásával a Magyar Tudományos Akadémián. A programban hazánk fenntartható fejlődés stratégiájáról, a zöld gazdaság jövőjéről, a tudomány és az energiagazdálkodás szerepéről is szó esett.

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a mai kor globális gazdasági és pénzügyi rendszerei fenntarthatatlanok. Előrejelzések szerint a közeljövőben sokkal mélyebb gazdasági és pénzügyi válságra számíthatunk, mint a 2008. évi volt. Egyre több olyan folyamatnak lehetünk szemtanúi, amely a különböző válságok (ökológiai, társadalmi, erkölcsi, pénzügyi, gazdasági) mélyülésére utalnak. Megoldást csak az kínálhat, ha az emberiség fejlődése során valóban fenntartható fejlődés valósul meg. E fenntartható fejlődésnek pedig az iránya csak a helyi gazdaság, a helyi közösségek erősítése, a helyi erőforrások bölcs és fenntartható használata, és nem utolsó sorban a helyes erkölcs és értékek megerősítése lehet.

Egy fenntarthatatlan világban mi emberek sem lehetünk „fenntarthatók”. A Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint hazai és nemzetközi partnerei a Rió+20 eseményt is szeretnék felhasználni annak érdekében, hogy az embereknek, a döntéshozóknak és a média képviselőinek ráirányítsák a figyelmét a fenntartható fejlődés globális és hazai kihívásaira, valamint tudatosítsák bennük, hogy a megoldás feltételezi a fenntartható fejlődés elveinek, értékrendszerének és követelményeinek a megértését. – mondta el a konferencián Schmuck Erzsébet, a Szövetség társelnöke.

A Magyar Természetvédők Szövetségének a közelmúltban, – a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázati kiírása keretében - elindult legújabb programja is olyan tevékenységekre irányul, amelyek segítségével az előzőekben említett problémakört tudatosítani tudják a társadalomban és a döntéshozók körében. A Szövetség célja, hogy minél több civil szervezet vegye fel a programjába a fenntartható fejlődés elősegítését.

---------------------------------------------------------------------------
A Magyar Természetvédők Szövetsége szerepe a fenntartható fejlődés megvalósításában

Az MTVSZ egyik legfontosabb célkitűzése a fenntartható fejlődés megvalósításának elősegítése. Megalakulása óta kiemelt figyelemmel követi a Brundtland Bizottság jelentésével elindult globális folyamatot, az 1992.évi riói Földi csúcson elfogadott dokumentumok, egyezmények sorsát, azok végrehajtásának helyzetét, az Európai Unió fenntarthatósági törekvéseit. Az MTVSZ az elmúlt 20 évben számos olyan programot szervezett, köztük tréningeket, országos, regionális és helyi tanácskozásokat, melynek célja a különböző szintű (globális, EU-s és hazai) fenntarthatósági folyamatot, stratégiák, programok megismertetése és tudatosítása célzottan a döntéshozók, a civil szféra és a társadalom körében. A sokféle megvalósított program közül kettő különösen említést érdemel: A Rió+5 kapcsán az MTVSZ kezdeményezésére és koordinálásával készült el az akkoriban „Szürke Könyvként” ismertté vált civil jelentés a riói folyamat megítéléséről és a 92-es Földi Csúcson elfogadott dokumentumok magyarországi végrehajtásáról. Másik fontos esemény volt a fenntartható fejlődés fő kérdéseinek tisztázására elindított párbeszéd sorozat, amit a Szövetség az MTA Környezettudományi Bizottságával közösen szervezett, és ez a beszélgetés-sorozat vezetett el oda, hogy a parlamenti pártok 2008-ban konszenzussal létrehozták a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot.

----------------------------------------------------------------------------
Riói folyamat

1992-ben Rióban rendezték meg az első Környezet és Fejlődés Világkonferenciát, melyen elfogadták a „Feladatok a XXI. Századra” dokumentumot és több fontos egyezményt. A riói csúcs lett a kezdete fenntartható fejlődés globális folyamatának. Létrehozták a Fenntartható Fejlődés Világbizottságot, amelynek fő feladata az elfogadott dokumentumok végrehajtásának követése és segítése. Az elmúlt 19 évben számos konferenciát szerveztek a világban a fenntartható fejlődés megvalósításának elősegítésére, melyek közül a legnagyobb a 2002. évi johannesburgi Fenntartható Fejlődési Világkonferencia volt. 2012. júniusában Rióban kerül sor a következő Világtalálkozóra, melynek fő célja az elmúlt 20 év folyamatainak értékelése és két kiemelt témakör megvitatása (a zöld gazdaság és a fenntartható fejlődés intézményrendszere).

-----------------------------------------------------------------------------
Az MTVSZ Zöld Forrás pályázatának céljai
A projekt célja a fenntartható fejlődés globális és hazai folyamatainak, a fenntartható fejlődés elveinek, követelményeinek tudatosítása a társadalom, a döntéshozók és a média körében. A projekt segíteni kívánja Magyarország felkészülését a 2012. évi riói csúcsra a folyamat tudatosításán és a szemléletformáláson túl azzal is, hogy civil összefogással értékelést készít az elmúlt 20 év hazai és nemzetközi fenntarthatósági folyamatairól, civil javaslatokat fogalmaz meg a csúcstalálkozó megvitatandó kérdéseihez.



A rendezvényt támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium „Zöld Forrás” programja