Önkéntes találkozó 2011

Önkéntes találkozó 2011

Idén október 7-9. között rendeztük meg önkéntes találkozónkat Nyékládházán. Az eseményen készített fotókat innen letöltheted 


Idén október második hétvégéjén újra összegyűltek az MTVSZ önkéntesei, hogy egy kellemes hétvége keretében ismét megbeszéljük az elmúlt év történéseit, és az elkövetkezendő év terveit. Az utunk ezen a kellemes őszi hétvégén Nyékládháza felé tartott, ahol egy kellemes kis tóparti vendégházban fogadott minket a szervező csapat.

Az első estén a vacsora keretében egy bemutatkozást tartottunk egymásnak, mivel mindannyian hasznos tagja vagyunk a csapatnak, de egyesekkel még személyesen nem találkoztunk. A vacsora után egy kellemes animációs filmmel vezettük le az utazás fáradalmait.

Szombaton aztán belevágtunk a teendőkbe. Első ízben visszaemlékeztünk az elmúlt év eseményeire, megbeszéltük azt, hogy mi tetszett nekünk, mint önkéntesek, és a jövőben miben szeretnénk főleg részt venni. A koncepció szinte egyénre szabott, ugyanis mindenkit más érdekel. Valaki jobban szeret a gyerekekkel játszani egy rendezvényen, míg mások inkább szívesebben kutatják a cry1 toxin környezetre gyakorolt hatását. A lehetőség mindenki számára nyitott, ki-ki megtalálja a kedvére valót. Kis szusszanásnyi szünet után új erőt gyűjtve elkezdtünk a jövőbe tekinteni.

Az idei év hozott egy-két olyan dolgot a zöld mozgalom számára, amit egy környezetvédő szervezet sem hagyhat figyelmen kívül. Kis csoportos foglalkozásban vázoltuk fel az új „anti-nuki” kampány felépítését, míg mások azon tanakodtak, hogyan lehet figyelemfelkeltőbbé, szemléletformálóbbá tenni egy diák vetélkedőt. A finom és laktató ebéd után aztán útra keltünk. Utunk egyenesen a szomszéd faluba vezetett, ahol a fenntarthatóság egyik gyakorlati példájának lehettünk szem- és nyelvtanúi. Emese ugyanis kis otthonánál tart kecskéket, és finom kecsketejjel és sajttal látja el a környék lakóit. Bevezetett minket a sajtkészítés rejtelmeibe, és egy kóstoló kör után ízlelőbimbóink is megtapasztalhatták, hogy miért érdemesebb a háztáji ízeket választani. Visszatérve a szállásra a vacsorát aztán egy kötetlen este követte, ahol a jó időzítésnek hála volt szerencsénk megtekinteni a Drakonida meteorraj földi közeledését.

A vasárnapot kicsit könnyedebbre vettük, ugyanis meglátogattuk a környék tájait. Nyékládháza közelében folyik a Sajó folyó, és a kellemes időjárásnak is köszönhetően bejártuk a környéket az ónodi polgármester vezetésével. A polgármester úr, József többünk számára ismerős volt, ugyanis a Fiatal Föld Barátai nyári tábor Ónodon volt esedékes idén júliusban, és a polgármesteren kívül az egész falunak sokat köszönhettünk. Ezen a hétvégén is megtisztelt minket egy idegenvezetéssel, ami keretében megtekintettük az Ónodi várat, és még egy rögtönzött történelem óra részesei is lehettünk. A szállásra tartó utunk során útba ejtettük a Muhi emlékművet, ahol felidézhettük mélyen megbúvó történelmi ismeretünket.

Idén ősszel ismét kellemes és inspiráló élményekkel indultunk hazafele. És talán nem kell várnunk ismét egy évet, ugyanis mindenki örömmel fogadta azt a felvetést, hogy máskor üljünk össze havonta egy közös „brainstormingra”, vagy csak éppen egy kellemes beszélgetésre.

Eisenbeck Tamás, MTVSZ önkéntes