Önkéntes Hétvége 2011. október 7-9., Nyékládháza

Önkéntes Hétvége 2011. október 7-9., Nyékládháza
Idén október második hétvégéjén újra összegyűltek az MTVSZ önkéntesei, hogy egy kellemes hétvége keretében ismét megbeszéljük az elmúlt év történéseit, és az elkövetkezendő év terveit. Az utunk ezen a kellemes őszi hétvégén Nyékládháza felé tartott, ahol egy kellemes kis tóparti vendégházban fogadott minket a szervező csapat.


Az első estén a vacsora keretében egy bemutatkozást tartottunk egymásnak, mivel mindannyian hasznos tagja vagyunk a csapatnak, de egyesekkel még személyesen nem találkoztunk. A vacsora után egy kellemes animációs filmmel vezettük le az utazás fáradalmait.

Szombaton aztán belevágtunk a teendőkbe. Első ízben visszaemlékeztünk az elmúlt év eseményeire, megbeszéltük azt, hogy mi tetszett nekünk, mint önkéntesek, és a jövőben miben szeretnénk főleg részt venni. A koncepció szinte egyénre szabott, ugyanis mindenkit más érdekel. Valaki jobban szeret a gyerekekkel játszani egy rendezvényen, míg mások inkább szívesebben kutatják a cry1 toxin környezetre gyakorolt hatását. A lehetőség mindenki számára nyitott, ki-ki megtalálja a kedvére valót. Kis szusszanásnyi szünet után új erőt gyűjtve elkezdtünk a jövőbe tekinteni.

Az idei év hozott egy-két olyan dolgot a zöld mozgalom számára, amit egy környezetvédő szervezet sem hagyhat figyelmen kívül. Kis csoportos foglalkozásban vázoltuk fel az új „anti-nuki” kampány felépítését, míg mások azon tanakodtak, hogyan lehet figyelemfelkeltőbbé, szemléletformálóbbá tenni egy diák vetélkedőt.  A finom és laktató ebéd után aztán útra keltünk. Utunk egyenesen a szomszéd faluba vezetett, ahol a fenntarthatóság egyik gyakorlati példájának lehettünk szem- és nyelvtanúi. Emese ugyanis kis otthonánál tart kecskéket, és finom kecsketejjel és sajttal látja el a környék lakóit. Bevezetett minket a sajtkészítés rejtelmeibe, és egy kóstoló kör után ízlelőbimbóink is megtapasztalhatták, hogy miért érdemesebb a háztáji ízeket választani. Visszatérve a szállásra a vacsorát aztán egy kötetlen este követte, ahol a jó időzítésnek hála volt szerencsénk megtekinteni a Drakonida meteorraj földi közeledését.

A vasárnapot kicsit könnyedebbre vettük, ugyanis meglátogattuk a környék tájait. Nyékládháza közelében folyik a Sajó folyó, és a kellemes időjárásnak is köszönhetően bejártuk a környéket az ónodi polgármester vezetésével. A polgármester úr, József többünk számára ismerős volt, ugyanis a Fiatal Föld Barátai nyári tábor Ónodon volt esedékes idén júliusban, és a polgármesteren kívül az egész falunak sokat köszönhettünk. Ezen a hétvégén is megtisztelt minket egy idegenvezetéssel, ami keretében megtekintettük az Ónodi várat, és még egy rögtönzött történelem óra részesei is lehettünk. A szállásra tartó utunk során útba ejtettük a Muhi emlékművet, ahol felidézhettük mélyen megbúvó történelmi ismeretünket.

Idén ősszel ismét kellemes és inspiráló élményekkel indultunk hazafele. És talán nem kell várnunk ismét egy évet, ugyanis mindenki örömmel fogadta azt a felvetést, hogy máskor üljünk össze havonta egy közös „brainstormingra”, vagy csak éppen egy kellemes beszélgetésre.

Eisenbeck Tamás, MTVSZ önkéntes