Ne menjen szembe a kormány a lakosság véleményével!

Ne menjen szembe a kormány a lakosság véleményével!

Ne kapjon szerepet az energiastratégiában az atomenergia!

Tegnap került nyilvánosságra az Ipsos által készített nemzetközi felmérés, amely azt mutatja, világszerte erősen visszaesett az atomenergia támogatottsága. A közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar lakosság 84%-a atomenergia nélkül képzeli el az ország jövőjét. A vizsgálat hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, újra felszólítja a kormányt, hogy Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia.

A nemzetközi felmérés szerint miközben a megkérdezett országokban az áramtermelés kapcsán a lakosság 97%-a támogatja a napenergiát, 93%-a a szélenergia felhasználását, az atomenergiát e téren a legkevesebben, mindössze 38%-ban támogatják az emberek.

A külföldi adatokkal összhangban, a magyar lakosság 59%-a ellenzi az atomenergia felhasználását, konkrétabb kérdésre válaszolva pedig kiderült, hogy 62% ellenzi újabb atomerőművek építését, 84% pedig atomerőművek nélkül képzeli el az ország elektromos áram termelésének modernizációját. Ezzel szemben a kormány a készülő energiastratégiában további húsz éven át működtetni akarja a lejáró üzemidejű, elöregedett, számos láthatatlan veszélyt rejtő paksi reaktorokat, illetve még a jelenleginél is nagyobb szerepet kíván szánni az atomenergiának, újabb atomerőművek építését tervezve.

Az Ipsos által végzett független, nemzetközi közvélemény-kutatás hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, a korábban számos alkalommal a döntéshozók elé tárt szakmai és gazdasági érvei alapján, újra felszólítja a kormányt, hogy Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia. A két zöld szervezet sürgeti, hogy a kormány ezeknek a szempontoknak megfelelően dolgozza át, s csak ezután fogadja el a tervezett energiastratégiát.

A Greenpeace és az MTVSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány szembe megy a globális és az európai trendekkel és az immár független forrásból megismert közvéleménnyel is azáltal, hogy nemcsak meg akarja tartani, hanem még növelni is kívánja az atomenergia szerepét. A kormány nukleáris tervei elvonnák a forrásokat az energiatakarékossági, energiahatékonysági, valamint a megújuló energiás beruházásoktól, jóllehet Magyarország adottságai és lehetőségei mindhárom területen jelentősek.

„Az ország energiafüggőségéből való kiutat nem a függőségünket még jobban növelő atomerőművek építése jelenti, hanem az energiafelhasználás érdemi csökkentése. Az elfogadhatatlan társadalmi kockázatok és a jövő nemzedékekre háruló terhek miatt is szorgalmazzuk az atomenergia mihamarabbi kivezetését” - hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse

„Nem kellene megvárni, hogy egy újabb, egy paksi tragédia döbbentse rá a nukleáris ipar itthoni lobbistáit is arra, ami Fukusima után már mindenki másnak egyértelmű: nincs biztonságos atomenergia. A rengeteg zöld munkahelyet teremtő megújulókra, intelligens hálózatokra és az energiahatékonyság maximalizálására épülő új, fenntartható energiarendszerek adhatnak csak biztonságos választ a lakosság energiagondjaira – az atomenergiás zsákutcában toporgás viszont elvonja a forrásokat mindezen lehetőségeink kiteljesítésétől” - tette hozzá Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse.

Háttérinformációk:

Az Ipsos által 2011. ápr. 6-21. között 24 országban végzett felmérés magyar vonatkozású részletei:

Az országok többségében, így Magyarországon is, a reprezentatív felmérés több mint ezer ember megkérdezésével történt.

Globálisan a megkérdezett országokban az elektromos áram előállítására a lakosság 97%-a támogatja a napenergiát, 93%-a a szélenergia felhasználását, és mindössze 38%-a az atomenergiát.

Magyarországon a lakosság 59%-a ellenzi az atomenergiát (30% inkább ellenzi, 29% erősen ellenzi, mindössze 12% támogatja erősen, 29% inkább támogatja).

Arra a kérdésre, hogy folytassák a jövőben is atomerőművek építését, vagy állítsák le/ne épüljenek a jövőben atomerőművek, a megkérdezett magyarok 62% mondta azt, hogy ellenzi új atomerőművek építését.

Arra a kérdésre, hogy az ország elektromos áram termelésének modernizációja során meglévő vagy új atomerőművekre szükség van, a megkérdezett magyarok 84%-a válaszolt úgy, hogy atomerőművek nélkül képzeli el az ország elektromos áram termelésének modernizációját.

Arra a kérdésre, hogy az elektromos áram termelése szempontjából hosszú távon életképes opciónak tekinti-e az atomenergiát, vagy úgy véli, hogy a jövőbeni energiatermelés ezen formája korlátos, és hamarosan idejétmúlt/elavult (obsolete) lesz, a magyarok 80%-a válaszolt úgy, hogy az atomenergia korlátos, hamarosan elavult lesz.

Az Ipsos kutatása innen letölthető