Természeti katasztrófáktól igen, éhínségtől és vízhiánytól nem tartanak az emberek

Természeti katasztrófáktól igen, éhínségtől és vízhiánytól nem tartanak az emberek

Az éghajlatváltozás hatásainak ismertségét kutatta az MTVSZ

Budapest, 2011. február 17: Természeti veszélynek, többek között a jégtakarók olvadásának, környezeti katasztrófáknak és szélsőséges időjárási viszonyoknak tudja be a klímaváltozást a lakosság többsége. Az éghajlatváltozás közvetett, ám mindennapi életünket meghatározó társadalmi és gazdasági hatásaival szinte nem is számolnak az emberek. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Cognative Piac- és Közvéleménykutató Kft. új kutatásából az is kiderül, hogy a lakosság hajlandó áldozni energiatakarékossági beruházásokra, ha a megfelelő kereteket a döntéshozók biztosítják.

Az MTVSZ által kidolgozott ’Klímatörvény a fenntartható társadalomért’ javaslat, valamint az éghajlatváltozás hatásainak ismertségét is vizsgáló reprezentatív kutatást a felnőtt, többségében középkorú budapesti és Pest megyei lakosság körében végezték. A felmérés világosan rámutat arra, hogy a polgárok nagy része tart attól (42% nagyon tart, további 40% eléggé tart tőle), hogy a klímaváltozásnak már a közeljövőben lesz valamilyen negatív hatása. A megkérdezettek 47%-a gondolja úgy, hogy ezzel összefüggésben az energiahordozók ára jelentősen növekedni fog.

Az éghajlatváltozás lehetséges veszélyei kapcsán a legtöbben a természeti katasztrófák gyakoribbá válását, a szélsőséges időjárási viszonyokat és a jég-és hótakaró olvadását jelölték meg. Jóval kevesebben gondolják úgy, hogy a klímaváltozás olyan társadalmi, gazdasági veszélyeket is magában hordoz, mint a szegények és a gazdagok közti különbségek növekedése, háborús konfliktusok vagy akár egy új népvándorlási hullám elindulása. Éhínségtől, vízhiánytól, új betegségek megjelenésétől, illetve a gazdaság teljesítőképességének csökkenésétől is alacsony számban tartanak az emberek.

A kutatás arra is kitér, hogy a lakosság milyen környezettudatos lépéseket tesz saját életmódjának javítása érdekében. A megkérdezettek 39%-a anyagi megfontolásból választ energiatakarékos háztartási gépeket és 35 %-uk áramtalanítja háztartási készülékeit. Budapesten és Pest megyében a válaszadók 65%-a cserélte le hagyományos izzóját egy energiatakarékos változatra, mely hűen tükrözi, hogy a kevesebb anyagi ráfordítást igénylő változtatások a népszerűek. „A vizsgálat jól mutatja, hogy a nagyobb anyagi ráfordítást igénylő (ugyanakkor hosszú-távon nagyobb megtakarítással kecsegtető) változtatások „tömegesebb” megvalósulása esetén elvárásként fogalmazódik meg, hogy a finanszírozásban az érintettek támogatást is igényelhessenek” – mondta Gergely Ferenc, a kutatást végző Cognative Kft. ügyvezető igazgatója.

 A megkérdezettek arról is nyilatkozhattak, hogy mit várnak egy környezetvédő szervezettől. Legfontosabbnak a politikusokra gyakorolt hatást jelölték meg, vélhetően annak reményében is, hogy így akár magasabb energiatámogatást lehet elérni. Megfelelő állami támogatás esetén a lakosság 42%-a alapvetően, további 17%-uk feltételekkel hajlandó lenne energiatakarékos beruházásokra jelentős összeget fordítani, ebből 37%-uk akár havi 16 ezer Ft-nál többet is áldozna ezért, hogy a beruházással csökkenjen energiafogyasztása és ezzel kiadása.

 „A lakosság jogosan jelölte meg, hogy fontos a politikusokra gyakorolt hatás és az energiatakarékos beruházások megfelelő ösztönzése. Éppen ezért dolgoztuk ki az MTVSZ-ben a ’Klímatörvény a fenntartható társadalomért’ javaslatunkat, mely javítaná a hazai életminőséget, mindenki számára hozzáférhetővé tenné az energiatakarékos beruházásokat és az éghajlatvédelmet is erősítené” – hangsúlyozta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője.

A kutatás rövidített változata innen letölthető