Legyen összhangban a regionális politika pénzalapjainak felhasználása az EU céljaival!

Legyen összhangban a regionális politika pénzalapjainak felhasználása az EU céljaival!

A Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat felhívása a tagállamok felé

Budapest-Brüsszel, 2011. február 18: Az Európai Tanács február 21-i ülése előtt a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) és tagszervezetei, köztük a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) felszólítják az Unió tagállamait, hogy a Kohéziós Politika olyan irányú reformját támogassák, amely az EU fenntarthatósági céljait szolgálja. Az Európai Bizottság és civil szervezetek figyelmeztetik ugynakkor a tagállamokat: az EU céljaival összhangban használják a regionális politika pénzalapjait.

A Bankfigyelő és a Magyar Természetvédők Szövetsége levelet írt Martonyi János külügyminiszternek az EU Általános Ügyek Tanácsa február 21-i ülésével kapcsolatban. A szervezetek felszólítják a tagállamokat, hogy vegyék figyelembe az Európai Bizottság január 26-i, a regionális politikának az Európa 2020 stratégia végrehajtásában betöltendő szerepét tárgyaló közleményét. A dokumentumban a Bizottság figyelmezteti a tagállamokat, hogy a Strukturális és Kohéziós Alapok nem elegendő részét fordítják energetikai és környezetvédelmi programokra (1).

 Markus Trilling, a KKE Bankfigyelő Hálózat EU-s kampánykoordinátora kijelentette: „Régóta esedékes volt, hogy az Európai Bizottság figyelmeztesse végre a tagállamokat. A Bizottság teljesen jogosan kéri, hogy több és jobban célzott forrást allokáljanak energiatakarékosságra, megújuló energiaforrásokra, a biológiai sokféleség megőrzésére és ökoinnovációra. Ezeket kell zászlónkra tűzni mind a jelenlegi költségvetési időszakban, mind a 2013 utáni Kohéziós Politika vonatkozásában.”

 Dönsz-Kovács Teodóra, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője hozzátette: „A közép- és kelet-európai államok le vannak maradva a lakóépületek energiahatékonysági fejlesztése tekintetében, így a lakosságot magas energiaköltségekkel terhelik és az országok kockáztatják a szén-dioxid kibocsátáscsökkentési célok elérését. Az Európai Bizottság most határozottan jelezte: Európa kormányainak rendelkezésére áll 8 milliárd euró lakóépületek energiahatékonyságának javítására. A kormányoknak ezzel a lehetőséggel élniük kell, többek között azért is, mert az ilyen fejlesztések munkahelyeket teremtenek, és erősítik a gazdaságot.”

 A jobb minőségű beruházások magasabb arányú támogatásán túl kiemelendő a bizottsági közlemény „Jobb irányításra” vonatkozó fejezete is, amely többek között az uniós programok partnerségi alapú tervezésének és monitoringjának fontosságára hívja fel a figyelmet. Az eddigi gyakorlatnál jobban kell a monitoring bizottságoknak vizsgálniuk azt, hogy a programok megvalósítása mennyire illeszkedik a stratégiai célokhoz.

 „Elvárjuk, hogy a közép- és kelet-európai kormányok kihasználják a jelenlegi Kohéziós Politikában rejlő lehetőségeket, és megtegyenek mindent azért, hogy a 2013 utáni Kohéziós Politika koherens módon a fenntarthatóságot szolgálja” – tette hozzá Dönsz-Kovács Teodóra.

Martonyi János külügyminiszternek írt levél innen letölthető

A Bankfigyelő állásfoglalás-tervezete a jövő Kohéziós Politikájára vonatkozóan innen letölthető

Jegyzet:
(1) A Bizottság közleménye innen letölthető