Megjelent Lechner Judit „Virágok világa” című kötete

Könyvismertető

Van egy csodálatos kép a Nemzeti Galériában, M.S. Mester Vizitációja. Mária és Erzsébet találkozása elevenedik meg rajta, a két áldott állapotban lévő asszony lábánál pedig pünkösdirózsa és írisz pompázik. Akkoriban a virágok a freskókon, táblaképeken különös , ma már titokzatos jelentést is hordoztak, a pünkösdirózsa, mint tüske nélküli rózsa Mária bűntelenségét jelképezi, az írisz, amely a szivárványtól kapta a nevét, Keresztelő Szent Jánosra utal, aki személyében hídként köti össze az Ó-és Újszövetséget.
De a kertésznek mást is mond a kép! Tanúsítja, hogy ötszáz évvel ezelőtt is itt voltak már a magyar kertekben ezek a virágok, szinte ugyanazok, mint amit ma is nevelgetünk. Ilyen régi lenne kertkultúránk?    Honnan származnak a ma is kedvelt évelők, a tarka egynyáriak, milyen elnevezések, történetek, szimbólumok kapcsolódnak hozzájuk? A középkori kolostorok szerzetesei, a törökök, később az Újvilág kalandorai, a misztikus Kelet vándorai mind gazdagították új színekkel a magyar virágoskerteket. 

A mai biokertben is helye van természetesen a virágoknak, még akkor is, ha csak a hasznot keressük, hiszen a virágpor, a nektár fontos táplálékforrása a  rovarvilágnak, a pillangóknak, a magvakon pedig a madarak dőzsölnek ősz felé, amikor a rovartáplálék megfogyatkozik. De a kert gazdája számára sokkal többet jelent maga a szépség, amit a lélek gyógynövényei kínálnak egész évben. Szinte minden hétnek megvan a maga virága, kezdve a hóvirágon, és végezve a hunyor hófehér karácsonyi csillagán. Persze csak akkor, ha megtaláljuk számára a kertben legjobb helyet, ismerve eredeti termőhelyét, származását, virágzási idejét, a jó szomszédokat, társnövényeket. Ebben segít ez a könyv, a növénycsaládok rendszere mentén ismertetve legkedvesebb kerti virágainkat. Persze a virág titokzatos lényét a költők, írók sokszor jobban felismerik, mint a botanikusok, ezért versek, novellarészletek is megjelennek a növényleírások mellett, és színes fényképek is segítik a tájékozódást, a növények felismerését.

A rajzokon pedig megelevenedik a kolostorkertek világa, a Budai-hegyek szikláinak csodálatos virágmezői, régi kertek hangulata, amit már csak az emlékezet őriz, így vezetve az olvasót egyre mélyebbre a  virágok titokzatos világában…

A könyv megvásárolható: szombatonként a MOM Ökopiacon közvetlenül
a szerzőtől, illetve a Püski Kiadó könyvesboltjában is kapható (1013
Budapest, Krisztina krt. 26.). 

A könyvet rajzolta: Beleznay Annamária
Kiadta: Püski Kiadó 2010