Cancún mérlege - A természetvédők szerint a Kiotói Jegyzőkönyv csak lélegeztetőgépre került

Cancún, Mexico/Budapest, 2010. december 11: Egy gyenge megállapodás-csomag elfogadásával ért véget az ENSZ klímacsúcs a mexikói Cancúnban. Az eseményt folyamatosan figyelemmel kísérő, Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a megállapodás ugyan megakadályozta a tárgyalások összeomlását, de a legfontosabb, tartalmi része elbukottnak tekinthető.
Az MTVSZ – a Föld Barátai nemzetközi hálózat magyar tagszervezete – az iparosodott, fejlett államokat, közte az Európai Uniót kritizálja. A EU ígéretei ellenére nem játszott igazi vezető szerepet, inkább más országok inaktivitása mögé bújt és a klímatárgyalásokat arra használta, hogy lobbizzon a szén-dioxid piacok kiterjesztéséért.

 „A koppenhágai klímacsúcson nem tettek igazságot a tárgyaló felek, és most Cancún is adós maradt ezzel. Sajnálatos, hogy még mindig messze vannak az országok a szükséges erős és igazságos megállapodástól„ – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlati csoportvezetője.

A most elfogadott csomag akár 5 °C fokos globális hőmérséklet-emelkedést is megenged, miközben a tudomány állása szerint 2 °C fokos emelkedés is kritikus és katasztrofális következményekkel járhat. A csomagban hiába állítják fel a zöld klímaalapot és hiába ismerik el, hogy a jelenleginél nagyobb kibocsátás-csökkentési célokra van szükség, a valódi, hatásos éghajlatvédelmi lépések még mindig hiányoznak.

A csomagban továbbá kétséges intézkedések szerepelnek: a jövőbeni jogi keret tisztázatlan; az iparosodott országok szükséges nagyarányú kibocsátás-csökkentési céljai helyett a Koppenhágai Egyezmény gyenge és önkéntes felajánlási rendszerét alkalmazza; a Világbank szerepe a klíma-finanszírozásban és a szén-dioxid piacok és kereskedelem lobbija elfogadhatatlan. A széndioxid-piacok kiterjesztése ugyanis nem segít az éghajlatvédelemben. Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszere (EU ETS) nem csökkentette a kibocsátásokat és akadályozza más, hatékony eszközök bevezetését [1]. Az Európai Uniónak kivásárlás (offsetting) nélkül, hazai szinten kellene 40%-kal csökkentenie kibocsátásait 2020-ra – 1990-hez képest. [2]

A Föld Barátai nemzetközi szervezet ezért tovább segíti a klíma igazságosságért küzdő társadalmi kezdeményezéseket és eljuttatja hangjukat a döntéshozókhoz. Az Európai Unióban pedig folytatja „Big Ask” (Nagy Kérés) kampányát, amelyben az adott ország klímatörvényben kötelezi magát arra, hogy évről-évre csökkenti fosszilis energiafelhasználását és ezzel kibocsátását. [3]

Jegyzetek:
[1] Innen letölthető a Föld Barátai Európa ETS tanulmányának összefoglalója
[2] Innen letölthető a Föld Barátai Európa 40%-os tanulmány összefoglalója
[3] Itt elérhető a Big Ask kampány weboldala
     Itt elérhető a magyar klímatörvény kampány oldala