Energiafüggőségi spirálba sodorná hazánkat egy újabb gázvezeték

Budapest, 2010. szeptember 17: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) óva inti a kormányt attól, hogy még jobban belesodorja Magyarországot a fosszilis energiafüggőség spiráljába, amely még jobban kiszolgáltatná gazdaságunkat és energiaellátásunkat. A természetvédők éppen ezért a Nabucco gázvezeték mellett az Azerbajdzsánból induló AGRI gázvezeték építését is ellenzik.
Fotó: Travis S.

A természetvédő szervezet a Miniszterelnök Azerbajdzsánban megkötött AGRI gázvezetékkel kapcsolatos megállapodására reagálva ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a kívánt energiabiztonság megteremtése nem történhet meg gázvezetékek építésével. A gázvezeték-tervek ráadásul elvonják a figyelmet és a pénzügyi forrásokat is a probléma valódi megoldásáról. Az infrastruktúra fejlesztéseket össze kell hangolni a forrásdiverzifikálással. Más infrastrukturális fejlesztéseket feltételez a tranzit földgázhálózat kialakítása, és mást a sok csomópontos, hálózatos, helyi beszerzésre és diverz megújuló forrásokra alapozott integrált energiaellátó rendszer. A kettő együtt nem finanszírozható.

Magyarország gazdasági és társadalmi szempontból is fenntartható, önálló energiaellátásának megteremtéséhez elengedhetetlen fosszilis energiafogyasztásunk fokozatos csökkentése, valamint az energiahatékonysági és megújuló energiás beruházások hatékonyabb rendszerének kialakítása és elindítása. Ezen három intézkedés együttes alkalmazásának lesz csak olyan hatása, mely képes csökkenteni a külső energia importot és növelni Magyarország önellátását, mindeközben lehetőség nyílna nagy mennyiségű hazai munkahelyek teremtésére is. A rendelkezések együttes megvalósulása érdekében a Magyar Természetvédők Szövetsége törvényjavaslat előkészítésén is dolgozik.

„Az AGRI projekt kapcsán nem szabad elfelejtenünk, hogy Azerbajdzsán már elkötelezte magát Oroszország és a Nabucco felé is, ezért kétséges, hogy tud-e majd ennyi vállalást egy időben teljesíteni. A szállítás a tervek szerint egy szakaszon, hajókkal történik majd. Ehhez a gázt előbb cseppfolyósítani majd visszaalakítani kell, ami jelentős környezetterheléssel jár. Mindezek mellett Magyarország külső energiafüggőségét cseppet sem csökkentené a gázvezeték kiépítése, hiszen továbbra is külső forrásra lennénk szorulva” – mondta Fazekas László, a MTVSZ programfelelőse.

„Amennyiben valóban cél Magyarország külső energiafüggőségének csökkentése, nem lehet más az irány, mint a fosszilis energia fogyasztás mérséklése és az energiahatékonysági és megújuló energiás beruházások mindenki számára hozzáférhetővé tétele. Ennek érdekében dolgozunk egy új törvényjavaslaton, amely az átmenetet szabályozó közgazdasági eszközrendszert tartalmazza” - mondta Botár Alexa, az MTVSZ éghajlatvédelmi csoportvezetője.