Óriási civil összefogás a magyar klímatörvény parlamenti vitája érdekében


Budapest, 2010. február 9.: Az elmúlt hetekben 430-ra nőtt azon civil szervezetek száma, amelyek a Magyar Természetvédők Szövetsége klímatörvény kezdeményezése mellé álltak. A civilek a törvény mihamarabbi elfogadását sürgetik, ezért 2010. február 9-én a 430 civil szervezet támogató nyilatkozatát átadták az Országgyűlést képviselő politikusoknak.


E széleskörű összefogással a társadalmi szervezetek arra kérik a Magyar Országgyűlést, hogy még 2010 februárjában vegye napirendre és változtatás nélkül fogadja el a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) által kezdeményezett és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) által kidolgozott éghajlatvédelmi törvényt. A törvény mögé a zöld szervezeteken kívül főként szociális, ifjúsági és vidékfejlesztéssel foglalkozó civilek sorakoztak fel, mint például a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Baptista Szeretetszolgálat és a Doktoranduszok Országos Egyesülete.

Fontosnak tartjuk, hogy a Parlament még februárban fogadja el a törvényjavaslatot, hiszen az elmúlt időszakban példátlan politikai konszenzus és társadalmi összefogás állt a kezdeményezés mögé. Az összefogás biztos hátteret jelenthet a tavasszal alakuló új kormánynak is, hogy hozzákezdjen a törvényben foglaltak megvalósításához és hatékony eszközökkel biztosítsa Magyarország éghajlatvédelmét. -- mondta Farkas István a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke

A társadalmi szervezetek szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelem csak az egyik ok, amiért a törvényre szükség van. Magyarországnak sürgősen lépnie kell, hogy szabaduljon a fosszilis energiafüggés (kőolaj, szén, földgáz) szorításából. A kőolaj árak várható növekedése miatt minden társadalmi réteg elemi érdeke, hogy csökkenteni tudja az energiafelhasználást. A világ az elkövetkező években radikálisan meg fog változni, az ehhez való alkalmazkodást Magyarországnak most kell elkezdenie.

A civilek azért is támogatják az éghajlatvédelmi kerettörvényt, mert az olyan támogató rendszereket határoz meg, amelyek egyaránt lehetőséget kínálnak a legszegényebbeknek, a lakosság széles rétegeinek, az intézményeknek és a vállalkozásoknak az energiatakarékossági beruházásokhoz. Az intézkedések egyben segítik a gazdaság élénkítését, a foglalkoztatottság növelését és a társadalmi igazságosságot.

Örömmel látjuk, hogy a Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósuló klímatörvény kampányunk résztvevőinek munkája beérett. A magyar nagyvárosokban tartott lakossági akciónapok, a számos szakmai fórum, a képviselők személyes megkeresése, tízezer lakossági támogató aláírás mind azt a célt szolgálta, hogy kellő társadalmi nyomással megszülethessen a klímatörvény-tervezet. A terveket mielőbb meg kell valósítani, ezért fontos, hogy az Országgyűlés még februárban elfogadja az éghajlatvédelmi törvényt -- mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője.

Mellékletek:
A civil szervezetek nyílt levele az Országgyűlés elnökéhez
A törvényjavaslat mellé állt civil szervezetek listája

A Magyar Természetvédők Szövetsége klímatörvény kampánya a Környezet és Energia Operatív Program keretébenvalósul meg.

Fotók:
https://mtvsz.hu/fotogaleria_list.php?from=&which=106