A romániai zöldek közös nyilatkozatban bírálják Verespatakot


Kolozsvár, 2010. január 20.: A verespataki bányaprojekt kapcsán az utóbbi időben napvilágot látott nyilatkozatokra és eseményekre reagálva 70 romániai környezetvédelmi civil szervezet közös nyilatkozatot bocsájtott ki, amelyben bírálják és elítélik az államelnök, a Kormány és a miniszterek hozzáállását.


A zöld szervezetek szerint elfogadhatatlan a verespataki bányaprojekt "újraértékelésének" a megjelenése a Kormányprogramban, hiszen egy magánérdekű üzleti vállalkozásról és nem egy közhasznú projektről / állami érdekről van szó. Továbbá jogi szempontból is tarthatatlan és értelmezhetetlen az újraértékelés megfogalmazása mindaddig, amig a verespataki bányaprojekt értékelése még folyamatban van és nem zárult le. Nem lehet valamit újraértékelni, mindaddig amíg sosem volt kiértékelve.

A közös nyilatkozat nehezményezi a Traian Basescu államfő nyilatkozatát, mely szerint a verespataki bányaprojekt ügyét a Legfelsőbb Védelmi Tanácshoz szándékoznak továbbítani véleményezés és döntés céljából. A zöldek felhívják a figyelmet, hogy a verespataki bányaprojektnek a hatályos törvények által világosan rögzített hatásvizsgálati eljárást és döntéshozatali folyamatot kell követnie, az alól nem képezhet kivételt. A környezeti hatásvizsgálat szigorúan szakmai szempontok alapján kell történjen, a döntést pedig az értékelés eredményeinek alapján a Kormány kell meghozza. Elfogadhatatlan, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács beleszóljon az értékelési és döntési folyamatba, hiszen a verespataki bányaprojektnek semmi köze nincs az államiztonsághoz és honvédelemhez.

A zöldek bírálják Adriean Videanu gazdasági miniszter kijelentéseit is, aki több ízben is a bányaprojekt beindítása mellett foglalt állást. Elfogadhatatlan egy hivatalban lévő miniszter részéről, hogy egy olyan projekttel kapcsolatban fejtsen ki álláspontot, amely még vizsgálatok tárgyát képezi és nem született róla objektív, hivatalos és végleges szakmai véleményezés, tehát csak szubjektíven értékelhető.

A nyilatkozat nehezményezi Borbély László környezetvédelmi miniszter találkozását is a Rosia Montana Gold Corporation képviselőivel. A zöldek szerint a találkozónak nem lehetett tétje, mindaddig míg a környezeti hatásvizsgálati eljárást a környezetvédelmi minisztérium jogerősen felfüggesztette. A cég képviselőinek nincs mit tárgyalniuk a minisztériummal, mindaddig amíg a törvények által előírt hatásvizsgálati és engedélyeztetési folyamatot nem bonyolítják le. A törvény betűje által megszabott utat nem kerülhetik el, az nem képezheti semmilyen alku tárgyát.

Végül a verespataki bányaprojekt 1 milliárd dollár értékű állami garanciavállalásban való részesítésére vonatkozóan a nyilatkozat kifejti: a verespataki bányaprojekt nem közhasznú és több mint 80%-ban magántulajdonban lévő vállalkozás, továbbá a hatályos törvények értelmében a környezeti kockázatok miatt éppen, hogy a befektetőt köteles garancia letételére, ezért elfogadhatatlan törvény önkényes megfordítása és a bányaprojekt állami garanciavállalásban való részesítése.

A zöldszervezetek kérik az államelnök, a Kormány és a miniszterek nyilatkozatainak visszavonását/helyesbítését, követelve a hatályos törvények maradéktalan betartását.

"Egy demokratikus jogállamban teljességgel elfogadhatatlan a román államelnök, a Kormány és a miniszterek által a verespataki aranybányával kapcsolatosan tanúsított magatartása. Egy ilyen horderejű és ennyire vitatott projektről kizárólag szakmai és nem politikai alapon szabad dönteni. Megengedhetetlen a törvényes környezeti hatásvizsgálati eljárás és a döntéshozás politikai befolyásolása és elítélendő minden olyan szándék és cselekedett, amely a törvényes út kikerüléséhez segíti a verespataki beruházót" nyilatkozta Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke.

A romániai zöld szervezetek további aláírásokat gyűjtenek a nyilatkozat megerősítésére, amelyet a www.greendex.ro honlapon bárki aláírhat -- civil szervezetek, magánszemélyek egyaránt.

A nyilatkozat teljes szövege itt érhető el:
http://www.greendex.ro/index.shtml?apc=hiv-n2467

További információ:
Kovács Zoltán Csongor, Zöld Erdély Egyesület, kcsongor@yahoo.com