És a Mérges Hableány díjat kapja...

Koppenhága/Budapest, 2009. december 15.: A 2009. évi Mérges Hableány díj győztese a biotechnológiai óriás, a Monsanto lett a szavazatok 37%-ával. Az eredményt Naomi Klein, kanadai író és újságíró jelentette be az ENSZ klímakonferencián Koppenhágában. A Shell olajcég lett a második (18%), melyet a hatékony klímavédelmi lépések szabotálásáért "érdemelt ki"; a harmadik az Amerikai Kőolaj Intézet lett (14%).
Tízezer ember szavazott a Mérges Hableány díj szavazásán. A díjat a koppenhágai kis hableány szobor után nevezték el, aki igen mérges a multicégek valódi klímavédelmet aláásó lobbizására. Nyolc jelölt került fel közönségszavazásra a www.angrymermaid.org oldalra.

Az agráróriás Monsanto azért kapott jelölést a díjra, mert genetikailag módosított (GM) vetőmagjait úgy népszerűsíti, hogy azok megoldást jelentenek az éghajlatváltozásra, és e növényeket agroüzemanyagként próbálja lobbizni. A terjedő latin-amerikai GM-szójaültetvények óriási erdőirtáshoz és üvegházgáz-kibocsátás növekedéshez vezetnek. A "Felelős szója kerekasztal" (The Round Table on Responsible Soy, RTRS), melynek a Monsanto is tagja, felháborító módon csak tovább népszerűsíti a cég érvelését azzal, hogy megengedi, hogy a GM szóját "felelős terméknek" minősítsék. A Monsanto ráadásul be akarja lobbizni a GM szóját az egyik kiotói rugalmassági mechanizmus, a Tiszta Fejlesztési Mechanizmus (CDM) alá.

A Monsanto állampolgárok ezreinek szavazatát kapta, akik fel vannak háborodva amiatt, hogy egy olyan környezet- és egészségromboló mezőgazdasági formát, mint a génmódosított növények termesztése, éghajlatvédelmi megoldásként hirdetnek -- értékelte az eseményeket a díjszervezők nevében Paul de Clerk a Föld Barátaitól. A nagy cégeknek nem szabad megengedni, hogy szabotálják a klímavédelmet azzal, hogy a saját anyagi érdekeltségeiket, befektetéseiket népszerűsítik. A Mérges Hableány jelöltek mind ilyen cégek. A kormányoknak el kellene fordulniuk e cégektől és valódi megoldásokat kellene keresniük a klímakrízisre -- tette hozzá.

A Mérges Hableány díj szervezői az Attac Denmark, a Corporate Europe Observatory, a Focus on the Global South, a nemzetközi Föld Barátai (Friends of the Earth International), az Oil Change International és a Spinwatch.

Rajz: Polyp